Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Файненшъл таймс": Русия вече не настоява за "денацификация" на Украйна

Снимка: Reuters

Руската страна в преговорите с Украйна вече не настоява за искането си към Киев да "денацифира" страната, съобщи в понеделник "Файненшъл таймс", цитирайки свои източници, информирани по въпроса.

"Москва и Киев обсъждат пауза във военните действия като част от евентуална сделка, която ще включва Украйна да се откаже от стремежа си за членство в НАТО в замяна на гаранции за сигурност (да бъде военно неутрална) и дори може да запази перспективата за присъединяване към Европейския съюз", цитира финансовото издание своите източници.

В проектодокумента, който все още не е окончателен, не се споменава за "денацификация", за правна защита на руския език в Украйна или за "демилитаризация" на Украйна, се посочва още в информацията на "Файненшъл таймс".

По-рано в понеделник украинският президент Володимир Зеленски посочи в интервю на руски език за няколко руски журналисти, че Украйна е готова да преговаря с Русия за неутрален статут, който трябва да бъде гарантиран от трети страни и да бъде подложен на референдум. В същото интервю той съшо така изтъкна, че няма да преговаря с Русия за "демилитаризация" и "денацификация" на неговата страна.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна