Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
10 съвета относно как да увеличите консумацията на плодове и зеленчуци

Снимка: Интернет

Знаете, че плодовете и зеленчуците са полезни за вас и все пак да напълните чинията си с тях е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Не се притеснявайте: Ако постоянно не достигате тази цел, не сте сами.

Въпреки думи на диетолози (яжте повече плодове и зеленчуци), консумацията на продукти е намаляла през последните шест години, според доклади, възрастните на възраст 50 и повече години, които обикновено ядат най-много плодове и зеленчуци, показват най-значителен спад. Яденето на много плодове и зеленчуци е важно на всяка възраст, тъй като продуктите са основен източник на фибри и други хранителни вещества, които са необходими за доброто здраве.

Мъката да ядете повече плодове и зеленчуци

Въпреки че знаем колко важни са плодовете и зеленчуците, по-голямата част от българите не консумират достатъчно такива. И някои фактори могат да го направят по-предизвикателно. Ето някои от причините:

Бюджета може да е проблем - ако случаят е такъв, може да искате да опитате да добавите още замразени или консервирани опции, тъй като те може да са по-достъпни.

Трудно ги включвате в диетата си - има страхотни ястия направени изцяло от плодове и зеленчуци - полезни но и вкусни едновременно. 

Свързани с възрастта проблеми - ако ви е трудно да дъвчете пробвайте със смутита или зеленчукови супи.

Нямате време - не е казано че трябва да си правите салата със 6 съставки всеки ден, просто си обелете един морков или изяще един банан.

Ядете, но малко - дневно трябва да се консумира по 2 или 3 купи зеленчуци или плодове, минимум. Прочетете по-долу как да започнем да ги включваме редовно в диетите си:

Постигане на целта си за здравословно хранене за плодове и зеленчуци

Следвайте тези прости съвети, за да увеличите количеството плодове и зеленчуци, които ядете всеки ден.

  • Добавете плодове и зеленчуци към любимите си ястия. Намерете начини да включите плодовете и зеленчуците в храните, които вече ядете. 
  • Направете списък с любимите си рецепти, богати на зеленчуци. Можете да разгледате брошури, където ще намерите страхотни отстъпки на български плодове и зеленчуци, които със сигурност ще ви се сторят вкусни. 
  • Опитайте нови неща. Следващия път, когато отидете в магазина за хранителни стоки, изберете нов плод или зеленчук, който да опитате. 
  • Пробвайте вегетарианска кухня. Поне веднъж седмично пропуснете месото и опитайте нова вегетарианска рецепта за вечеря. 
  • Плодови снаксове. Опитайте да хапнете пресни или сушени плодове.
  • Имайте консервирани и замразени опции под ръка. Те са също толкова богати на хранителни вещества, колкото и пресните, и често са и по-рентабилни. 
  • Мислете сезонно. Възползвайте се от плодовете и зеленчуците през сезона, когато можете, а това може да означава да посетите фермерски пазар и да разберете какво е налично кога.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна