Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алжирски МиГ-29 се разби, единият от пилотите загина

Миг-29 СМТ от състава на алжирските ВВС
Снимка: ВВС на Алжир

Пилот от алжирските военновъздушни сили загина, след като се разби с произведен в Русия изтребител МиГ-29 по време на тренировъчен полет в западната част на страната, предаде АФП.

В съобщението на министерството на отбраната на страната, разпространено късно в понеделник, се посочва, че самолетът е паднал „заради техническа неизправност, непосредствено след излитането от авиобазата в Бусфер“ в провинция Оран.

Пилотът и вторият пилот успели да катапултират, но пилотът по-късно починал от получените рани.

Наредено е разследване на катастрофата.

Въоръжените сили на северноафриканската страна станаха свидетели на серия от инциденти в авиацията през последните години.

През април 2018 г. военно-транспортен самолет Ил-78 се разби южно от столицата Алжир, като загинаха 257 души, повечето от тях военни. То е най-тежката авиокатастрофа в историята на страната.

През февруари 2014 г. 77 войници и техни роднини бяха убити при катастрофа на транспортен самолет С-130 „Херкулес“ източно от столицата.

При последния инцидент през декември 2020 г. трима офицери от алжирските ВМС загинаха, след като хеликоптерът им MS-25 „Мерлин“ се разби в Средиземни море западно от столицата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени