Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саудитска Арабия и ОАЕ изпълняват своята част за балансиране на петролните пазари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министрите на енергетиката на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, две от най-големите производителки на петрол в света, заявиха във вторник, че техните страни са изпълни своята част за балансиране на пазарите на суров петрол.

"Имаме една мисия и само една мисия, която е стабилизиране на пазара. Така че не можем да политизираме или да внасяме политика в организацията, която провежда този дебат, нашата цел е да успокоим пазара", каза във вторник министърът на енергетиката на ОАЕ Сухаил ал-Мазруи по време на събитие на енергийната индустрия, съобщават Ройтерс и CNBC.

Държавите от Персийския залив, близки съюзници на САЩ, са членове на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), както и на група, наречена "ОПЕК +", която и други големи производители на петрол като Русия и Мексико.

"ОПЕК +" е подложена на нарастващ натиск да добива повече суров петрол, откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, а западните държави въведоха санкции в отговор, като някои държави - САЩ и Великобритания – вече ограничиха вноса си на руски петрол.

Ал-Мазруи също така посочи, че групата "ОПЕК +" се опитва да излезе на петролния пазар с възможно най-голям обем.

"Ако искаме някого да напусне, значи вдигаме цените, тогава правим нещо, което е против това, което искат потребителите“, коментира Мазруи, когато беше попитан за евентуално изхвърляне на Русия като член на "ОПЕК +" заради инвазията в Украйна.

"Ако една страна реши едностранно, или две държави, или пет държави, те имат пълното право да избират от кои ресурси да купуват, но ние не можем да вземем решение за всички държави в света и да кажем, че не можете да купувате тези или тези барели", посочи той.

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман пък каза, че Русия произвежда достатъчно петрол всеки ден, равно на около 10% от световното потребление.

Принц Абдулазиз отбеляза, че ако сигурността на петролните доставки бъде застрашена, световната икономика ще пострада. Тази сигурност сега е приоритет и някои страни забравят за достъпността на енергията, каза той.

"Когато става дума за "ОПЕК +", бих се възползвал от тази привилегия да кажа, че съм в ОПЕК от 35 години и знам как успяхме да разделим политическите си различия от това, което е за общото благо на всички нас“, посочи саудитският министър пред CNBC и отбеляза, че "всеки оставя политиката си пред външната врата" по време на срещите на "ОПЕК +".

И Саудитска Арабия, и ОАЕ призоваха Русия да прекрати интервенцията си в Украйна, но отказаха да прекратят сътрудничеството с Москва въпреки призивите на Запада да се прекрати зависимостта от руската енергия.

Тази седмица ще се проведе поредното заседание във формата "ОПЕК +", като не се очаква промяна на досегашната политика за слабо повишаване на добивите с 400 хиляди барела и през месец май.

Междувременно петролът опитва да стабилизира по време на търговия във вторник след вчерашния  драматичен ценови спад.

По-рано днес петролът Брент поскъпна за кратко от 110 долара за барел към 114,67 долара, след което обаче върна обратно към 112 областта. Американският лек суров петрол пък се търгува около 105,50 долара за барел, след като по-рано във вторник поскъпна за кратко от 103,50 към 107,70 долара.

В понеделник и двата типа фючърси се сринаха с близо 9%.


Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Днешният опит за стабилизация на петролните пазари е в резултат на намалени петролни доставки от страна на Казахстан заради проблеми с черноморския терминал на Каспийския тръбопроводен консорциум.

Казахстан ще трябва да намали добива на петрол с 320 000 барела на ден, докато Каспийският тръбопроводен консорциум (CPC) не възстанови напълно капацитета на своя черноморски терминал, съобщи енергийното министерство на страната във вторник.  Гигантските находища Тенгиз и Кашаган в Казахстан намалиха добива на петрол на 27 март след огромен спад в приема на тръбопровода на Каспийския тръбопроводен консорциум (CPC) поради поддръжка на неговия черноморски терминал.

Според енергиен анализатори на банката UBS, "нарушенията в производството на петрол в Русия най-накрая станаха видими, производството на петрол в Казахстан също пострада през последните дни, докато търсенето на бензин и на самолетно гориво в Европа и Съединените щати все още е стабилно“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени