Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плащане на газа в рубли увеличава риска за нарушени доставки в Европа

Снимка: Pixabay

Русия обяви, че до четвъртък ще изработи практически договорености за чуждестранните компании да плащат за нейния газ в рубли, което повишава вероятността от прекъсване на доставките, тъй като западните европейски държави досега отхвърлят искането на Москва за промяна на валутата за плащане, съобщава Ройтерс.

Европа получава около 40% от използвания от нея газ от Русия, като вносът за миналата година беше около 155 милиарда кубически метра.

Искането на Путин породи опасения в Германия, водещата европейска икономика, която силно разчита на руския газ, за ​​потенциални смущения и въздействие върху индустриите и домакинствата, ако комуналните услуги не плащат в рубли.

Без руски доставки германската икономика е изправена пред "огромни щети, които трябва да бъдат избегнати, ако по някакъв начин е възможно“, каза главният изпълнителен директор на E.ON Леонхард Бирнбаум пред германска телевизия, като допълни, че страната се нуждае от три години, за да стане независима от руския газ.

В случай на прекъсване на доставките, той каза, че германският регулатор на газовата мрежа ще даде приоритет на отоплението на домовете пред промишлената употреба на природен газ, така че производители, като тези на стомана например, ще понесат първоначалната тежест от всякакви съкращения на доставките.

Данните от Gas Infrastructure Europe показват, че местата за съхранение на газ в Европейския съюз са запълнени на този етап на едва 26%, което подчертава предизвикателството да се замени Русия като доставчик на синьото гориво.

По-рано този месец Европейската комисия предложи законодателство, което изисква страните от ЕС да запълнят хранилищата до поне 80% до 1-ви ноември тази година и на 90% преди всеки зимен сезон през следващите години.

Маркус Креббер, главен изпълнителен директор на най-голямата германска компания комунална компания RWE и клиент на "Газпром", каза, че Германия може да се справи с пълното спиране на вноса на руски газ само за много кратък период.

Ръководителят на украинската газопреносна мрежа пък каза, че Украйна, през която минават някои тръбопроводи, доставящи руски газ за Европа, трябва да натрупа 17 милиарда кубически метри газ за следващата зима до края на октомври, като подчерта, че това е ще бъде трудно.

Анализаторът на Refinitiv посочват, че газовите хранилища в ЕС ще достигнат капаците от едва 23% до 1-ви октомври, ако руските доставки бъдат напълно спрени през лятото и няма допълнителни доставки.

"Тези нива са пряка заплаха за сигурността на енергийните доставки в Европа", казаха анализаторите, добавяйки, че съхранението може да достигне 58%, което обаче е все още много ниско, ако се увеличи преносът на втечнен природен газ от Северозападна Европа и се увеличи вносът по тръбопроводите от алтернативни доставчици.

Вашингтон и Брюксел сключиха сделка миналата седмица, според която САЩ ще доставят на Европа допълнително 15 милиарда кубически метри втечнен природен газ тази година, но само това количество няма да замени напълно вноса на руски газ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна