Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия обяви "ранно предупреждение“ за потенциални прекъсвания на доставките на газ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия обяви в сряда "ранно предупреждение", че страната може би се насочва към извънредна ситуация относно доставките на природен газа и каза, че мярката е предназначена, за да може да се подготви за евентуално прекъсване или спиране на потоците на синьото гориво от Русия, съобщава Ройтерс.

Съгласно съществуващия в Германия план за спешни случаи по отношение на газа, "ранното предупреждение" е първият от три етапа.

В свое изявление министърът на икономиката Роберт Хабек каза, че за момента доставките са защитени и че Германия следи отблизо с пазарните оператори потоците на доставки.

"Въпреки това трябва да увеличим предпазните мерки, за да сме подготвени за ескалация от страна на Русия. С обявяването на ниво на "ранно предупреждение" се свика кризисен екип“, посочи Хабек.

Той също така каза, че екипът, който включва членове на неговото министерство, германския мрежов регулатор и мрежови оператори, ще следи отблизо ситуацията, "за да могат - ако е необходимо - да се вземат допълнителни мерки за повишаване на сигурността на доставките".

Сформираният кризисен екип ще следи доставките на газ, както и ще отстранява определени клиенти от мрежата при необходимост. Хабек също така помоли хората и бизнеса да намалят количеството газ, което използват.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна