Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на европейските икономически нагласи през март заради руската инвазия в Украйна

Икономическите нагласи в еврозоната и в целия Европейски съюз се влошиха силно през март, тъй като инвазията на Русия в Украйна доведе до рязък спад на потребителското доверие и до рекордно високи очаквания за инфлацията.

Това показват резултати от последно проучване на Европейската комисия, оповестени в сряда.

За България ЕК също отчита влошаване на икономическите нагласи, като и на нагласите на потребителите, потвърждавайки тенденцията в целия Европейския съюз.

Индексът, измерващ икономическото доверие в рамите на ЕС, спадна през март до 107,5 пункта от 112,8 пункта през февруари, докато съответният индекс за еврозоната се понижи до 108,5 от 113,9 пункта. Това са най-ниските нива на икономическо доверие от март 2021 г. насам.

Влошаването на икономически нагласи в ЕС и в частност в еврозоната е в резултат най-вече на драматичен спад на потребителското доверие, но се отчита понижение и на доверието в индустриалния сектор, при търговията на дребно и в строителство, като единствено в сферата на услугите има подобрение.

Индекси на икономическо доверие и на очакванията за трудовата заетост в ЕС


Индексът на потребителското доверие се понижи за шести пореден месец (трайно понижение от октомври 2021 г.), съответно за еврозоната до -18,7 от -8,8 пункта през февруари и за целия ЕС до -19,6 от -10,2 пункта, като това са най-ниските нива на потребителските нагласи от май 2020 г., когато Европа се намираше и в първите локдауни заради началото на коронавирусната пандемия.

След кратко прекъсване през месеците декември и януари, очакванията за продажните цени за следващите три месеца се покачиха през март до безпрецедентно високи нива във всички изследвани бизнес сектори, посочва ЕК. Очакванията на потребителите за цените за следващите дванадесет месеца пък се повишиха до най-високите стойности за всички времена. Възприятията на потребителите за развитието на цените през последните дванадесет месеца продължиха постоянната си възходяща тенденция, която започна през януари 2021 г.

Индексът на икономическите нагласи на ЕК за България също отбеляза спад през март, достигайки 96,4 пункта спрямо 101,7 пункта през февруари.

Подобно на целия ЕС в България има влошаване на доверието в индустрията и търговията на дребно при слабо подобрение в строителството. За разлика от ЕС обаче, проучването на ЕК отчита влошаване на доверието и в сферата на услугите на нашата страна.

Индексът на потребителското доверие в България следва общата тенденция в ЕС, като се влошава рязко през март до до -28,2 пункта от -19,9 пункта през февруари.

Индексът, измерващ очакванията за заетостта и трудовия пазар, също бележи понижение през март от рекордните върхове, достигнати месец по-рано, както в рамките на целия ЕС спада до 114,9 от 116,0 пункта, а в еврозоната - до 115,5 от 116,4 пункта.

За България индексът на заетостта, определян от ЕК, се понижава през март за втори пореден месец, достигайки 108,2 пункта спрямо 109,7 пункта през февруари.

Въведеният преди време нов показател за икономическа несигурност на Европейската комисия пък скочи в ЕС през март до 25,8 пункта от 15,1 пункта месец по-рано, а в рамките на еврозоната - до 26,8 от 15,7 пункта.

Показателят на ЕК за икономическа несигурност в България също нарасна през март, макар и малко по-сдържано, достигайки 15,3 пункта спрямо 11,1 пункта през февруари.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна