Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полша се отказва от руския петрол до края на 2022 г., а от въглищата - още до май

Матеуш Моравецки
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полша планира да наложи ембарго върху вноса на руски въглища още до месец май и да спре използването на руски петрол до края на 2022 г., заяви в сряда полският премиер Моравецки, като Варшава се стреми да прекъсне икономическите си връзки с Москва след руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс.

Полша иска нейните европейски партньори да се споразумеят за забрана в целия единен блок на вноса на руски петрол, въглища и природен газ, но Германия и някои други държави от ЕС, които силно разчитат на руската енергия, се противопоставиха на това, напомня агенцията.

ЕС обаче планира постепенно да намали зависимостта от руския газ, а Германия заяви през миналата седмица, че ще спре да купува руски петрол до края на 2022 г. и ще спре да купува руския газ през 2024 година.

В сряда Берлин обаче предупреди за възможна извънредна ситуация при доставките на газ заради риска от прекъсване или спиране на потоците от Русия.

Междувременно полският премиер Матеуш Моравецки посочи, че Варшава ще наложи собствено ембарго върху руските въглища:

"Надявам се, че до април, най-късно до май, да се откажем напълно от руските въглища“, каза той пред репортери в Mosciska, склад за горива извън Варшава, който е собственост на най-голямата полска нефтена рафинерия PKN Orlen.

"Ще направим всичко, за да спрем да използваме руски петрол до края на тази година", посочи още полският премиер.

Моравецки също така призова Европейския съюз да въведе данък върху руските въглеводороди.

Министърът на климата Анна Москва пък отбеляза, че Полша може да купува въглища от Южна Африка и Австралия и че това няма да ѝ струва по-скъпо.

Около 60% от петрола, който Полша рафинира, идва от Русия. Компанията PKN Orlen има дългосрочен договор с "Роснефт", който обаче изтича в края на тази година, както и споразумение с "Татнефет" (Tatneft ), изтичащо през 2024 г.

"Предоговорихме много договори“, каза главният изпълнителен директор на PKN Orlen Даниел Обайтек.

"Готови сме за всеки сценарий и има клаузи в договора, които като цяло също ни дават някои възможности", добави той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна