Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на БВП на Русия с 10% през 2022 г. и нулев растеж догодина е прогнозата на ЕБВР

Украинската икономика ще се сви с цели 20%, но се очаква да нарасне с 23% през 2023 г.

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) прогнозира спад на БВП на Русия с 10% до края на 2022 г. в резултат на руската инвазия в Украйна, последван от нулев растеж през 2023 г., показват резултати от ново проучване на банката за състоянието на икономиката в региона, публикуван в четвъртък.

"Очаква се западните санкции срещу Русия да останат в обозримо бъдеще, осъждайки руската икономика на стагнация през 2023 г. след резкия спад БВП през 2022 г., като това ще има отрицателни последици и за редица съседни държави в Източна Европа, Кавказ и Централна Азия", посочва ЕБВР, която е първата международна финансова организация, която публикува официална икономическа прогноза за региона, в който банката оперира, след началото на руската инвазия в Украйна на 24-ти февруари. В последната си прогноза, публикувана миналия ноември, ЕБВР прогнозира нарастване на БВП на Русия с 3% през 2022 г.

Експертите на ЕБВР също така предполагат, че в Украйна ще бъде постигнато прекратяване на огъня в рамките на няколко месеца. Въпреки това настоящата прогноза е много несигурна със сериозен риск от нейното влошаване, ако военните действия се засилят или ако газът или други стоки от Русия бъдат ограничени, предупреди банката със седалище в Лондон.

В същото време банката очаква икономиката на Беларус да се свие с 3% през 2022 г., последвано от нулев растеж през 2023 г.

По отношение на Украйна, ЕБВР прогнозира, че икономическият спад може да достигне 20% през тази година. Банката обаче очаква икономическият растеж на Украйна да достигне 23% още през следващата година, ако конфликтът приключи скоро и инфраструктурата започне активно да се възстановява.

Описвайки последиците от конфликта в Украйна като "най-големия шок в предлагането поне от началото на 70-те години на миналия век насам“, ЕБВР прогнозира, че "повишените разходи за суровини като храни, нефт, газ и метали ще имат дълбоко въздействие върху икономиките, особено тези в страни с по-ниски доходи“, тъй като Русия и Украйна доставят непропорционално висок дял от стоки в световен план, включително пшеница, царевица, торове, титан и никел.

Целият маркоикономически доклад на ЕБВР може да видите ТУК.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна