Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите лекари понесоха най-голяма тежест на пандемията, трябва да ги задържим у нас

Д-р Станислав Йорданов: Липсата на дихателни реаниматори е една от причините за високата Covid смъртност

Нямаше активно и целево обучение на работещите в Covid отделенията

Д-р Станислав Йорданов

"Доста години чакаме реформа в здравеопазването, смениха се много правителства, а реална реформа не се осъществи. Очакванията на обществото също са доста нереални, защото не си даваме сметка, че тук достъпът до медицинско обслуждане е много по-бърз и лесен, ако го сравним с Щатите, с Европа", каза за БНР д-р Станислав Йорданов, оториноларинголог от Клиниката по УНГ болести на УМБАЛ “Царица Йоанна- ИСУЛ” - най-голямата клиника в страната.

Д-р Йорданов даде пример, че е чакал 6 месеца за преглед при стоматолог в САЩ, като през това време е бил на обезболяващи средства.

САЩ например, възрастна жена с инсулт на командно дишане беше изписана след лечение от месец и половина в болница, заради изтичане на лимита на здравната й застраховка.  Жената беше откарана в дома си, защото не можеха да плащат по 2000 долара на ден след това.

Така че, на моменти в тези държави здравното обслуждане е изключително скъпо, на моменти - жестоко. А обществото у нас не го разбира това, защото информацията му се поднася по погрешен начин", смята д-р Йорданов.
УМБАЛ “Царица Йоанна- ИСУЛ”
"У нас всички смятат, че проблемите се решават само, когато се посочи за виновен някой от медицинските лица. А реално генералният проблем е в самата структура на здравеопазването, така както от години не може да се построи Национална детска болница. Защото очакваме тя да бъде високотехнологична, но никой не прави разчети колко квалифицирани специалисти ще са нужни за тази болница.

За това, че студентите не искат да специализират детски болести, тъй като отношението на обществото при казуси с лечението на деца е силно агресивно, а в същото време има огромен дефицит и отлив на кадри в детското здравеопазване.

Този агресивен медиен и юридически натиск води до силен отлив на кадри, защото много е трудно да приемете рисковете да спасявате човешки живот, особено на дете. Защото в момента, в който спасявате дете, не трябва да подхождате със страх, да бъдете обвинен, да бъдете съден.

Медицината не е математика. Повишаването на здравното обслужване няма да го постигнем с агресивни кампании срещу лекарите. Трябва да се превърне тази професия не в унизителна, а в престижна.
БГНЕС
Един млад лекар да не мисли за собственото си оцеляване, а за професионалното си израстване и развитие. Трябва да обърнем внимание на квалификацията, обучението на младите лекари, защото един млад и амбициозен човек търси своето благополучие и социална позиция в общесвото, която му дава престиж, а не унижение", заяви още специалисът по УНГ.

"Държавата не ни гарантира сигурност, не си гарантира спокойствие, а агресивните кампании водят до агресивно поведение на пациентите спрямо нас.

Дефицитът се засилва непрекъснато и този дефицит, ако в един момент не се обърне внимание, ще застраши сериозно системата. Катастрофално е положението с недостига на медицински сестри, лаборанти, фелшери, санитари и спешни медици.


Това го видяхме и по време на пандемията. Ние осигурявахме легла, но не осигурявахме нужните специалисти за лечението на този тип заболяване.

БГНЕС

Продължение на две години, докато траеше Covid пандемията нямаше активно и целево обучение на работещите в Covid отделенията. На тези, които не бяхме инфекционисти, реаниматори, анестезиолози, пулмолози...През тези две години трябваше да се провеждат обучения със специалистите как се лекува това заболяване, курсове за реакция на персонала - на сестри, на санитари, на лекари, такова нещо няма.

Справяхме се, но трудно. С лични амбиции и самообучение. Това важи и за другите специалности - поне два пъти в година лекарите да повишават своята квалификация, но не само чрез собствени средства, а от здравната система", изтъкна още д-р Йорданов.


"Най-високата смъртност от Covid - 19 у нас се дължи на липсата на най-зле организираната ни здравна система и липсата на кадри. Това ни показа пандемията - у нас липсват дихателни реаниматори, които при това заболяване имаха решаваща роля за добрия изход от болестта.

Тези специалисти трябваше да спасяват човешки животи и да намалят смъртноста в България. А те бяха минимално количество у нас при тази тежка пандемия. Липсват също и инфекционсти. Не може да очакваме от специализанти в други области да се справят с тези случаи.

А младите лекари и специалисти, студентите доброволци поеха най-голяма тежест на пандемията. Те бяха непрестанно до дихателните реаниматори. Това са хората, които ние трябва да задържим, защото тези млади колеги, мотивацията им да се включат в тази кампание е морал. Нищо друго. Морал и любов към професията - пред тези хора трябва да си свалим шапките.

Снимката е илюстративна

И пак казвам - не е важно да има човек с диплома - дипломата по медицина не прави един лекар квалифициран, за да заеме дадена позиция. Това показа и инцидентът във Враца. Кадър, който да може да прави спешен триаж, подлежи на обучение поне една - две години.


А когато сте подложени редовно на такива разследвания, следва активно отдръпване от проблемни случаи. Така ще започнат да се губят човешки животи, защото никой няма да поиска да понесе отговорност да се бори за тях.



Още по темата в звуковия файл.

Очаквайте подробности за развитието на здравеопазването във втората част от интервюто с д-р Йорданов на Световния ден на здравето - 7 април.

Д-р Станислав Йорданов е преподавател към Катедра по УНГ болести на Медицински Университет – София и е главен асистент.  Завършил е множество специализирани хирургични курсове в Кеймбридж, Лондон, Ню Касъл, Щутгард, Уинчестър и Анталия. Притежава богат клиничен опит в диагностиката и лечението на УНГ болестите при деца и възрастни. Има и голям опит в хирургичното лечение на онкологичните заболявания на главата и шията, лазер- хирургията, ендоскопската синус хирургия, оперативното лечение на сливиците, слюнчените жлези, ушите, както и корективната хирургия на носа и ушите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна