Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган в разговор с Радев: България е „приятел и съюзник на Турция“

| обновено на 04.04.22 в 17:18
Реджеп Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е провел телефонен разговор с българския си колега Румен Радев, съобщава Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС. Службата за комуникации на турската президентска администрация информира, че двамата лидери са обсъдили състоянието и перспективите на двустранните отношения, както и регионални въпроси.

Турският държавен глава отново е поздравил Радев за преизбирането му за български президент.

Ердоган е подчертал решимостта на страната си да развива връзките си със съседната държава във всички области, включително транспорта, търговията и отбранителната индустрия. Турският лидер е обърнал внимание и на дълбоките исторически връзки, които свързват народите на Турция и България.

Президентът Ердоган е посочил България като „приятел и съюзник на Турция“, съобщават от турската страна.

Сред обсъжданите теми е била войната между Русия и Украйна и нейното въздействие върху страните от региона.

Румен Радев е призовал турския си колега за координирани действия за извеждане на блокираните в украински пристанища български и турски екипажи преди постигането на мирно споразумение в Украйна, съобщава прессекретариатът на държавния глава.

Към момента на територията на Украйна има два блокирани български кораба - „Рожен“, който е локализиран на пристанището Черноморск (Черно море), и „Царевна“ – на пристанище Мариупол (Азовско море).

Българският държавен глава е приветствал усилията на Република Турция и на президента Реджеп Тайип Ердоган за посредничеството при разрешаването на военния конфликт в Украйна по дипломатически път. В същото време все още няма яснота кога ще приключи този конфликт и са необходими своевременни усилия за извеждане на българските и турските моряци от зоната на военните действия.

Президентът Радев е откроил желанието на България за засилено партньорство в енергетиката и осигуряване на алтернативни енергийни доставки от Турция при задълбочаване на конфликта в Украйна.

Обща е и позицията, че двустранният стокообмен от 6,5 млрд. долара не отговаря на възможностите на двете държави и има голям потенциал за развитие на двустранното сътрудничество в икономиката, взаимните инвестиции, енергетиката и в сферата на сигурността, посочват от прессекретариата на президента Радев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна