Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Седмото издание на „Master of Art“ идва с най-доброто документално кино

4
„Кърт Вонегът – неподвластен на времето“ на режисьора Робърт Уайди.
Снимка: Пресцентър НДК

Пролетното издание на 7-ия филмов фестивал „Master of Art“ ще бъде открито на 7 април в 7:00 часа вечерта в София и Варна с американския документален филм „Кърт Вонегът – неподвластен на времето“ на режисьора Робърт Уайди. Домакини на събитието са съответно кино „Люмиер“ на НДК и Фестивален и конгресен център - Варна. В същия ден от 18.00 ч. филмът ще бъде представен в Стара Загора. На 8 април от 18.30 ч. вълнуващият документален разказ, сниман в продължение на 39 години, ще открие и изданието на кинофестивала в Пловдив.

На 17 април в Дома на киното ще се състои световната премиера на документалния филм „Ерик Равилиус – въвлечен във войната" – продукция на Великобрирания, под режисурата на Марги Кинмонт. Филмът разказва истинската история на един от най-великите английски художници на 20-ти век – Ерик Равилиус. Резултат от кръстосания огън на военните битки отпреди 80 години, неговото наследство сякаш потъва без следа. Досега. Това е първият документален филм за този художник, в който разказът е предаден с неговите думи, чрез непозната досега лична кореспонденция, и включва интервюта със съвременни именити артисти като Ай Вейвей, Алън Бенет, Грейсън Пери и Робърт Макфарлейн.

Акцент в програмата е актуалният Фокус Украйна, в рамките на който ще бъдат представени 4 документални филма, свързани с украинската култура и изкуство. „Мечтание по миналото: старинна музика в Украйна“ (САЩ, 2011, реж. Олег Тимофеев и Сабинe Гьолц) е филм за националните музикални традиции и грижите на хората към тези традиции. Изпълнителят на лютня Олег Тимофеев пристига в Украйна, за да преподава старинна музика и скоро разбира, че там почти не се свирят подобни произведения. Но пък открива музиката на Украйна, нейните народни песни и вокалните литургии. „Рози: филм-кабаре“ (Украйна, 2021, реж. Ирена Стеценко) е украински трагикомичен документален мюзикъл. Проследени са съдбите на седем актриси от интелектуалното фрийк-кабаре „Дах Дотърс Бенд”. По време на историческата Майдан Революция от 2014 г., те използват своето изкуство като начин да реагират на събитията и да разберат суровата реалност на днешна Украйна с мъдрост и надежда. Политическо кабаре, което постига своята магическа сила, съчетавайки радостта от живота и ужасите на една разрушителна война.

„Приказки за конче-играчка“ (Украйна-Естония, 2021, реж. Уляна Осовска и Денис Страшни) разказва за Анатолий, бивш антисъветски активист, сега монах и художник, живеещ в древна каменна кула в сърцето на Талин. Избухването на войната в Източна Украйна го кара да напусне мирната естонска столица и да отиде на фронтовата линия като доброволец. „Безкрайността според Флориан“ (Украйна, 2022, реж. Олексий Радински) представя ренесансовите качества на един изключителен украински архитект, музикант, кинорежисьор и художник Флориан Юриев – портрет на вечно творящия гений в търсене на съвършенството. Юриев кани камерата в своя дом и живот, разказвайки с лекота за теориите си и създадената от него азбука, чрез която се изразява по-добре.

За първи път във филмотечно кино „Одеон“ ще бъде представена тематичната програма „Италиански ренесанс“. В пет последователни дни от 11 до 15 април публиката може да проследи историята на италианския ренесанс през филмите за „Микеланджело, Рафаело, Тинторето, Леонардо и Братя Карачи“. Неслучайно е локацията на тази програма, защото в непосредствена близост до киното е Художествената гимназия. Така фестивалът иска да даде шанс на нейните възпитаници и бъдещи артисти да научат повече за тези гениални италиански творци.

Фестивалът стартира и поредицата Master Of Memory, като тази година ще бъдат отбелязани 15 години от смъртта на големия български актьор Константин Коцев. На 28 и 29 април при вход свободен в кино „Одеон“ ще бъдат излъчени филмите „Случаят Пенлеве“ на реж. Георги Стоянов и „Гола съвест“ на реж. Милен Николов.

Сред останалите акценти на фестивала в категорията „Изящни изкуства“ са холандският филм „Моят Рембранд“ и немската продукция „Уфици отвътре“, както и българските филми „Христо Берберов – портрет на един художник“ (реж. Ясен Харалампиев и Елисавета Станчева) и „Вибрации от душевността“ (реж. Валентина Фиданова-Коларова, сц. Христо Баларев) за живота и творчеството на художничката Васка Попова-Баларева (1902 – 1979 г.) и създаден по повод 120-годишнината от рождението ѝ.

В музикалната селекция на фестивала е любопитният „Троянски джаз“, разказващ за гостуването на Бени Гудман и неговия оркестър в Съветския съюз в началото на 60-те години на 20-ти век. Сред музикалните заглавия откриваме и „Малък Сачмо“ - филм за единствената дъщеря на Луис Армстронг, обречена на живот в потайност. За целия свят Луис Армстронг е иконична личност – символ на музикален гений. За Шарън той е бил просто „татко“. Човекът зад неотразимата усмивка има своите желания, копнежи и любими неща. Може би най-близо до сърцето му е било детето, което той е скрил от света: защо? Филмът „Малък Сачмо“ разкрива за първи път тази история.

Сред българските заглавия на фестивала откриваме още предизвикалия фурор „Воев“ (реж. Биляна Кирилова), „Заветът на Борис Христов“ (реж. Борис Славчев), както и танцовите „Уязвим" (реж. Коста Каракашян) и Inner Bloom на Стефани Ханджийска. В селекцията „Съвременно изкуство“ срещаме още „Данте и въздушното перо“ (реж. Димитър Липовански), „Арката. Мечти за напреднали“ (реж. Владимир Цветанов, автор Евгения Атанасова), „Откъде - накъде българско изкуство“ (реж. Рада Якова), „Не се предавай“ (реж. Бетина Димитрова). С прожекции в София и Пловдив на фестивала ще бъде представен и филмът „Дебелянов и ангелите“ (реж. Десислава Шишманова).

Филмовият фестивал Master оf Art се провежда от 7 до 30 април в София в партньорство с Национален дворец на културата и с подкрепата на Програма „Култура“ на Столична община. Билетите за прожекциите в кино „Люмиер“ са вече в продажба на касите на НДК и онлайн на www.tickets.ndk.bg. За Дома на киното билети има на място и на siff.bg/bilet. Филмотечно кино „Одеон“, Евросинема и Културен център „G8” работят с продажба на билети само на място. За първи път домакини на фестивала са и от Френския институт в обновената зала „Славейков“.

Пловдивското издание на фестивала е в периода 8-21 април в Lucky Дом на киното. Програма и билети могат да бъдат намерени на място и онлайн.

Изданието във Варна се провежда в рамките 7-28 април във Фестивален и конгресен център – Варна. Програма и билети има на място и онлайн.

Мaster of Art в Стара Загора (4-7 април) се осъществява в партньорство с „Книжарница в куфар“ в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжевски“.

Снимки: Пресцентър НДК

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Галерия