Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яница Нешева от Старозагорската опера: Онлайн концертите не могат да заменят съпреживяването с публиката

Оперната публика има едно по-добро качество на живот

Снимка: Личен архив

"Пандемията ни промени и се страхувам, че тази промяна ще продължи и ще се отрази на нашите взаимоотношения  в бъдеще. Но се притеснявам, че тя ще промени и изкуството занапред, защото промени нашият контакт с пубиката. Онлайн концертите бяха полезни с това, че можеха след това да се видят и чуят отново, но нищо не може да замени контакта на артиста с публиката - това е, което го зарежда. Беше много тежко за творците през тези две години", сподели за БНР известната оперна певица от Старозагорската опера Яница Нешева.

Тя е завършила оперно пеене в класа на проф. Мила Дюлгерова. Възпитаник на Държавната музикална академия "Панчо Владигеров", родена е в Стара Загора. От края на 2001 година до момента е солистка на Държавна опера - Стара Загора.

Носител на множестно престижни музикални награди в областта на оперното пеене и дестки роли на сцената.

Както самата тя призна пред БНР , творецът винаги търси нови предизвикателства и любимите роли се променят и развиват през времето.

През годините участва в майсторските класове на Райна Кабаиванска и на Анна Томова - Синтова, на проф. Мати Пинкас и Елизабет Линхарт. Гастолира в спектакли по цял свят.

ФБ / Държавна опера Стара Загора - State Opera Stara Zagora

Софийската филхармония и Държавна опера - Стара Загора през април и май представят в Камерна зала България поредица от концерти - "Барокови картини". Солисти са Яница Нешева (сопран) и Петя Петрова (мецосопран). В програмата са избрани едни от най-добрите музикални образци на бароковата епоха от модерните за времето си композитори - Монтеверди, Пърсел и Хендел.

"Този концерт дойде като идея точно заради пандемията. Изнесохме го преди година в Стара Загора, а сега и в столицата. С Петя решихме, че това е точният момент - за камерни концерти. Особено пък с барокова музика, която изисква една по-различна вокална подготовка и една друга естетика и вкус. Има интерес и в Стара Загора, и тук в столицата.

Снимка: Георги Петков

Това са едни съвсем нови аранжименти и за всички от групата беше много вълнуващо участието в този проект. А бароковата музика в България не е толкова застъпена, за тази музика се използват инструменти, които изобщо ги няма у нас. В чужбина има барокови общества - общност от хора, които имат свой начин на живот. Но и у нас концертите се приеха добре  - защото тази музика носи светлина и те зарежда", разказа още за БНР Яница Нешева.

Снимка: Георги Петков

"Мога да кажа, че публиката се връща в залите, а оперната публика, симфоничната, тази която се е подготвила за срещата с едно по-сложно и по-висше изкуство, има и по-добро качество на живот.

За мен музиката е на първо място. Всичко, което правиш в изкуството, е много важно.

Такива и са хората около мен - живеем за и чрез изкуството. Защото то е съпреживяване - контакт с други хора, които имат необходимост да са по-израснали...", смята Яница Нешева.

Яница Нешева

От три години тя работи с детските оперни школи и оперен театър към Пловдивската опера:

"През 2016 г. се ражда  „Госпожа Опера“ – платформа за деца от 3 до 13 години с образователна и просветителска дейност, която приобщава нова и млада публика. Идеята е на директора на Опера Пловдив, г-жа Нина Найденова.

Госпожа Опера посреща децата за първи път в операта, снима се с тях, настанява ги в залата, участва в действието на сцената, въвежда ги в сюжетната линия. Образът е медиатор,  психологическо средство за предразполагане на децата. Госпожа Опера разкрива всички тайни – развежда зад кулисите, забавлява малчуганите по време на ателиета по рисуване, гримиране и т.н. Тя е перфектен домакин в света на музиката. Изпълнява се от обучен аниматор или актьор с опит в работата с деца.

"Работата ми с децата е вдъхновяваща!", каза още Нешева.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна