Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ресторантьорите в Кипър са недоволни от изключването им от облекченията на Covid мерките

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Редица браншове в Кипър в сферата на ресторантьорството и развлеченията реагираха остро след влезлите в сила облекчения на Covid мерките, от които засега са изключени. Те призовават правителството да преразгледа решението си.

Задължителното представяне на коронавирусния „безопасен пропуск” (т. нар. SafePass) продължава в ресторанти, кафенета, барове, места за отдих и развлечения с площ от над 100 кв. метра, т.е. където се събират повече от 25 души, уточни здравното министерство в разясненията, които издаде за влезлите в сила от понеделник облекчения на ограничителните мерки.

Развлекателните центрове, заведенията за хранене, залите за провеждане на сватби и кръщенета са класифицирани в зависимост от капацитета им като обекти с „висок” и „среден” риск за разпространение на коронавируса. За тях остава задължителен Covid сертификатът и изискването за 24 или 48-часов тест, посочва здравното министерство.

Според решението на правителството втората фаза на облекчения за коронавирусния пропуск, която ще започне от 18 април, също не включва тези обекти.

Четири асоциации в тези сектори на индустрията заявиха, че продължаването на ограничителната мярка задълбочава финансовите им проблеми и ги изправя пред закриване. Те настояват правителството да премахне възможно най-скоро коронавирусния „безопасен пропуск” за всички заведения.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна