Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шест милиона сомалийци са застрашени от глад

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Милиони хора в Сомалия са изложени на риск от глад, като малките деца са най-уязвими от влошаващата се суша в проблемната страна на Африканския рог, предупредиха агенции на ООН във вторник, съобщава АФП.

Според съобщението на световната организация комбинацията от продължителна суша, рязко покачващите се цени на храните и огромния недостиг на финансиране оставя "почти 40 процента от сомалийците на ръба“.

Много части на Сомалия са опустошени от сушата, която завладя и други страни в региона, включително Етиопия и Кения, но агенциите на ООН предупредиха за голям недостиг на финансиране за справяне с кризата и избягване на повторение на глада от 2011 г.

Според представителя на Световната програма за храните на ООН за Сомалия Ел-Кхидир Далум страната е „на прага на хуманитарна катастрофа“.

Шест милиона сомалийци или 40 процента от населението сега са изправени пред екстремни нива на продоволствена несигурност, според друг доклад на ООН.

В съвместното изявление на Организацията на ООН за прехрана и земеделие (FAO), хуманитарната агенция OCHA и Детския фонд на ООН се казва, че застрашени от глад са хората в шест района на Сомалия. Според доклада децата под пет години са най-уязвими, с оскъден достъп до храна и мляко поради растящите цени на стоките и проблемите с добитъка.

Около 1,4 милиона деца са изправени пред остро недохранване до края на годината, като около една четвърт са изправени пред тежко остро недохранване, се казва в изявлението.

Заедно хуманитарните агенции успяха да доставят помощ на почти два милиона души, но ООН предупреди за „критична пропаст“ в донорското финансиране, като планът за 2022 г. изисква 1,5 милиарда долара, а досега е събрал само 4,4 процента от необходимите средства.

По време на глада през 2011 г. 260 000 души - половината от които деца на възраст под шест години - са починали от глад или разстройства, свързани с глада. Природните бедствия, а не конфликтите, през последните години бяха основните двигатели на разселването в разкъсаната от конфликти Сомалия, коментира АФП.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!