Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канадската централна банка повиши лихвата до 1% заради растящата инфлация

Канадска централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В сряда централната банка на Канада повиши основната си лихва с 50 базисни пункта (най-голямо увеличение от две десетилетия насам) до ниво от 1% и обеща още покачвания на лихвената ставка с нарастване на инфлационните очаквания, отчасти заради войната в Украйна.

Централната банка повиши референтната си овърнайт лихва до 1% от досегашните 0,5%. За последното Канадската централна банка повиши с 50 базисни пункта своята лихва през май 2000 г. През миналия месец централната банка на Канада повиши водещата си лихва от рекордното ниските 0,25% до 0,5%, като това беше първото затягане на лихвената ставка от близо три години насам.

Тя също така заяви, че ще позволи на държавните облигации, закупувани от нея по време на коронавирусната пандемията, да изтекат по време на техния падеж. без да бъдат заменени, което е сигнал, че банката започва и политика на т.нар. "количествено затягане", намалявайки досегашната парична политика на "количествени улеснения".

"Съществува нарастващ риск за затвърждаване на очакванията за повишена инфлация. Лихвените проценти ще трябва да се повишат допълнително", посочи след банката след края на заседанието.

Според редица анализатори има вероятност за ново вдигане на канадската лихва с полови процент на заседанието през юни.

В същото време банката повиши прогнозата си за инфлация за първата половина на годината до малко под 6% спрямо януарската прогноза от 5 на сто. Тя също така повиши прогнозата за инфлацията през цялата 2022 г. до 5,3% от 4,2%, като обвини военната инвазия на Русия в Украйна за увеличаване на глобалните цени на суровините, енергийните разходи и прекъсванията при веригите на доставки.

Канадската централна банка актуализира и прогнозите си за растежа, заявявайки, че икономиката на страната ще нарасне с 6% през второто тримесечие, което е двойно по-силно от очаквания растеж на БВП от 3% през първото тримесечие. Това ускоряване на растеж ще бъде водено от потребителските разходи, смятат от банката.

Следващото заседание на централната банка на Канада ще се проведе на 1-ви юни.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна