Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четирима българи са задържани в Мароко за трафик на мигранти

Испански войник извежда от морето мигрант, достигнал на плажа El Tarajal, в Сеута, Испания, 19 май 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицията в Мароко е арестувала група от българи и иранци, за които се твърди, че са свързани с мрежа за контрабанда на мигранти, съобщиха властите в страната, цитирани от АФП и БГНЕС.

Служители на международното летище в Казабланка са задържали четирима български граждани и трима иранци "за предполагаеми връзки с международна мрежа за трафик на хора", се казва в изявление на разследващите.

Гражданите на Иран са били заловени в опит да стигнат до Испания с фалшиви документи. Твърди се, че българите са участвали в планирането на опита за нелегална миграция.

Мигрантите, предимно от Африка на юг от Сахара, редовно използват Мароко като отправна точка към Европа.

Повече от 4000 мигранти са загинали или изчезнали при подобни опити през миналата година, най-често те губят живота си по пътя към Канарските острови, отбелязва АФП.

След години обтегнати отношения Мароко и Испания правят опити за съживяване на сътрудничеството в областта на миграцията.

По-рано този месец полицията в Мароко съобщи, че е арестувала четирима заподозрени, за които се твърди, че са помагали на хора да продават органите си, предимно в Турция, за да си платят на трафиканти.

Мигранти, преминали в испанския ексклав Мелила, Испания, 5 март 2022 г.8Снимка:ЕПА/БГНЕС

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!