Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Денева и Иван Тотев с изложба в галерия "Финес"

13
Иван Тотев и Десислава Денева
Снимка: Ани Петрова

В  галерия “Финес”  бе открита  изложбата „Спектър на НЕвидяното“ на художничката Десислава Денева и скулптура Иван Тотев.

Защо спектър на НЕвидяното? Защото, както казва Десислава Денева „наблюдението е най-примитивният метод за набиране на информация. Безспорно, неговото предимство е, че наблюдаващият може да подбере обект, който да наблюдава, в нужната среда и при необходимите условия. Основният недостатък произтича от факта, че всеки наблюдаващ променя, дори неволно, несъзнателно, това, което наблюдава.“ Изследва и пресъздава формата, различно от видимото, деструктурира и изследва вътрешните сили и взаимовръзки. Именно това обединява в една изложба живописта на Десислава Денева и скулптурите на Иван Тотев.


Десислава Денева завършва Художествена гимназия и Националната Художествена Академия в София като магистър по стенопис. Носител е на редица награди, от които Награда за Български автор (малък формат) в Международно биенале, Голямата награда на националния конкурс на „Алианц България“ и др. Организирала е над 40 самостоятелни изложби в различни градове в страната, както и в Германия, Италия, Холандия, Франция, Унгария и др. Творби на Десислава Денева са притежание на галерии и музеи в страната, както и в частни колекции в Турция, Белгия, Америка, Чили, Египет и др.


Иван Тотев е роден в Пловдив, завършил е ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“ при проф. Ненко Марков. Носител е на Награда за скулптура – биенале „Приятели на морето“ – Бургас, както и на I-ва награда на годишна изложба на Дружеството на пловдивските художници и др. Организирал е над 10 самостоятелни изложби в страната и е участвал в множество сборни изложби.


Експозицията, която галерия „Финес“ представя, е с 50 живописни творби – пейзажи и фигуративни платна на Десислава Денева и 18 скулптури на Иван Тотев и може да бъде видяна до 5 май.

  Снимки: Ани Петрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна