Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разкодираха чувства на свинете по грухтене и квичене

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Европейски учени разработиха метод, с който декодират чувствата на свинете по тяхното грухтене, сумтене и квичене в проект, целящ да подобри живота на животните, предаде АФП.

Биолозите проучили над 7000 записа на 411 свине – от краткото квичене от задоволство при хранене, до отчаяните писъци при клани, преди да ги поставят в 19 различни категории.

"Показахме, че е възможно да се определят основните емоции на свинете по тяхната вокализация", заяви пред АФП шефът на проекта Елоди Брифър, която преподава в Университета на Копенхаген.

Проектът, който е разделен между Швейцария, Дания, Франция и Чехия и публикуван в сп. "Нейчър", предлага нов метод да се подобри живота на животните, като се поставят основите на инструмент, който категоризира емоциите въз основа на издадените звуци, посочи Брифър.

"Също така пуснахме и алгоритъм за машинно учене, който произвежда спектрограма, а след това той е обучаван да разпознава негативния и позитивния контекст."

След като бъде разработен, новият инструмент ще позволи на фермерите, които сега могат да проверяват най-вече физическото състояние на животните, на наблюдават и менталното им здраве.

Изследователката посочи увеличаване на негативните звуци би дало сигнал на фермера, че нещо не е наред и да направи проверка.

В Дания се отглеждат 13,2 милиона прасета, което я прави №1 в Европа с над 2 животни на глава от населението, като за местните животновъди резултатите от проучването са обнадеждаващи.

"Тази концепция може потенциално да бъде полезен инструмент в работата за наблюдение на здравословното и общото състояние на свинете", каза Трине Виг – говорителка на Датския съвет за селско стопанство и храни.

Според Брифър проучването е постигнало "92% прецизност при класифициране на това дали звукът е негативен или позитивен и 82% точност при класифициране на контекста, в който се издават звуците".

Данните от изследването сочат, че позитивни усещания се изразяват с кратко грухтене, докато за негативните са характерни по продължителните звуци.

Учените избрали за проучването свинете, а не крави или зайци, тъй като прасетата са известни със значителния обхват от издавани звуци.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна