Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11 жертви на катастрофа в Ирак

Снимка: ЕПА/БГНЕС

При челна пътна катастрофа южно от Багдад загинаха 11 души, включително 9 учители, съобщиха в събота иракските власти, цитирани от АФП.

Инцидентът е станал в провинция Вавилон около полунощ, когато групата се е връщала с микробус от поклонение в свещения за шиите град Кербала. Тяхното превозно средство се е блъснало в пътуващ в обратната посока джип "поради висока скорост и липса на внимание от страна на водача на второто превозно средство", се казва в изявление на пътните служби, добавяйки, че двама души са ранени. Източник от полицията каза, че превозните средства са се запалили.

Военните конфликти, пренебрегването на правилата за движение и вкоренената корупция оставиха в окаяно състояние инфраструктура на Ирак, включително пътищата и мостовете ѝ. Много пътища са пълни с дупки и са потънали в пълен мрак през нощта.

"Броят на пътнотранспортните произшествия не спира да расте. Сякаш сме във война", каза висшият служител по пътното движение Тарек Исмаил в края на миналия месец, цитиран от държавната информационна агенция INA. Той обвини за катастрофите „незачитане на ограниченията за скоростта“, използването на мобилни телефони и шофирането под въздействието на наркотици и алкохол.

Миналата година почти 1000 души загинаха при пътни инциденти в Ирак, чието население е 41 милиона души.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна