Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Йемен подал оставка под натиска на Саудитска Арабия

Знамето на Йемен се вее в столицата Сана, която е под контрола на бунтовници хуси.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Саудитска Арабия е упражнила натиск над президента на Йемен да подаде оставка по-рано този месец, като той е бил блокиран в дома си, а комуникациите му с външния свят били ограничени, предаде АФП, позовавайки се на публикация в "Уолстрийт джърнъл".

Абд Рабу Мансур Хади обяви оставката си на 7 април, като предаде правомощията си на нов ръководен съвет, докато страната влизаше в примирие, довело до рядко прекратяване на продължаващия с години конфликт.

Цитирайки неназовани саудитски и йеменски представители, "Уолстрийт джърнъл" посочва, че престолонаследникът в Рияд принц Мохамед бин Салман предал на Хади писмения указ, с който той сдава правомощията си на съвета, състоящ се от осем представители на различни групи в Йемен. Същевременно някои саудитски представители го заплашили да дадат гласност на доказателства за корупция срещу него, с които разполагали, докато го убеждавали да се оттегли.

След оттеглянето от президентския пост Хади бил блокиран в дома си, като бил отрязан от достъп до телефони, пише "Уолстрийт джърнъл", позовавайки на саудитски представител. Според друг представител на Рияд Хади бил окуражен да подаде оставка тъй като различни йеменски фракции изгубили доверие в способността му да води страната.

Саудитска Арабия приветства оставката на Хади и обеща $3 милиарда помощ за пострадалата от войната съседна държава.

Международно признатото правителство на Хади от седем години водеше въоръжена борба с подкрепяните от Иран бунтовници хуси, които контролират столицата Сана и голяма част от северната част на страната.

От 2015 г. правителството получава военна подкрепа от коалиция, водена от Саудитска Арабия.

Хади избяга в Саудитска Арабия същата година, когато бунтовниците се приближиха до последната му опора в пристанищния град Аден.

Войната отне живота на стотици хиляди души пряко или непряко, като предизвика по оценката на ООН най-тежката хуманитарна криза в света, като милиони са застрашени от глад.

Хади сдаде властта на съвета в края на разговори в Рияд с участието на различни фракции, които са срещу хусите. Бунтовниците бойкотираха срещата, тъй като била на "вражеска" територия.

Всичко това последва старта на двумесечно прекратяване на огъня, договорено с посредничеството на ООН, което породи предпазлива надежда, че войната може най-накрая да свърши, посочва АФП.

Хусите обаче нарекоха оставката на Хади "отчаян опит за пренареждане в редиците на наемниците", воюващи в Йемен. И настояха, че мирът може да дойде, след като чуждите сили напуснат.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени