Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия спира финансирането на важен международен орган в Босна

Кристиан Шмит - върховният представител на международната общност в Босна
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Русия обяви днес, че замразява финансирането на Службата на върховния представител на международната общност в Босна – орган, създаден да помогне за политическата стабилност в страната след войната 1992-1995 г., съобщи Ройтерс. Причината е, че Москва смята сегашния ръководител на службата за незаконно назначен.

Службата на върховния представител на международната общност в Босна бе създадена като част от Дейтънското мирно споразумение, сложило край на войната. Нейната роля е да надзирава възстановяването и прилагането на споразумението след етническия конфликт, отнел живота на 100 хиляди души.

Освен тази служба, неформално бе създаден Съвет за прилагане на мира, в който бяха включени международни участници в прилагането му. Русия и други велики сила и международни институции са членове на борда на съвета, който организира годишни срещи, на които оценява напредъка в балканската страна.

През последните години обаче Москва често изразява несъгласие със заключенията на този орган. Република Сръбска – една от автономните съставни части на Босна, от години иска затваряне на Службата на върховния представител на международната общност. Другата е Мюсюлманско-хърватската федерация.

През май миналата година Русия не прие решението на борда за назначаване на германския политик Кристиан Шмит за нов върховен представител, като се опита с Китай, но неуспешно да прокара резолюция в Съвета за сигурност на ООН, която да лиши Шмит от някои правомощия и да закрие службата му в рамките на една година.

Оттогава Москва настоява, че Шмит не може да бъде смятан за върховен представител, тъй като не е одобрен от Съвета за сигурност на ООН. Тази позиция бе приета от Република Сръбска на босненските сърби, които отказват да признаят ролята на германеца.

"Замразихме участието си във финансирането на Службата на върховния представител", обяви в изявление руското посолство в Сараево. И като мотиви посочи "безпрецедентното нарушение на принципите на консенсус в работата на управителния борд на съвета за прилагане на мира", който на практика изключил Русия от процеса на взимане на решения, включително по бюджетни въпроси. В съобщението се посочва, че Русия ще поднови плащанията, след като ситуацията в борда отново стане конструктивна.

Държавният департамент на САЩ, който подкрепя Шмит, заяви, че руските действия в Западните балкани подкопават подкрепата за европейската интеграция на региона и ерозират политическата воля за демократични реформи.

"Службата на върховния представител значително допринесе за мира и стабилността в Босна и Херцеговина", заяви говорител на Държавния департамент за Ройтерс. И добави, че Русия от известно време не участва в работата на Съвета за прилагане на мира.

Освен Русия, членове на борда на Съвета са Франция, Италия, Япония, Канада, Германия, САЩ, Великобритания, ЕС и Организацията за ислямско сътрудничество, представена от Турция.

Миналата седмица руското посолство в Сараево предупреди, че отношението на Запада може да предизвика "дестабилизация" в Босна. Това стана ден, след като върховният представител Шмит замрази прилагане на закон на Република Сръбска, който позволява на сърбите да поемат управлението на държавни активи на управляваната от тях територия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени