Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британските данъчни власти обмислят отмяна на признатия статут на Московската борса

Данъчните власти на Обединеното кралство заявиха, че възнамеряват да лишат руската национална фондова борса от статута ѝ, който позволява на инвеститорите да искат данъчни облекчения. Това е ход, целящ да изолира допълнително Москва след нахлуването й в Украйна, съобщава "Файненшъл таймс".

Агенция "Приходи и митници" на Нейно Величество (HM Revenue & Customs) започна от вторник двуседмична консултация, за да определи дали да отмени статута на Московската фондова борса като призната борса. Подобно действие ще премахне достъпа на инвеститорите до данъчни облекчения в Обединеното кралство, когато те търгуват на борсата Moex в Москва.

Този ход идва заедно със санкциите на Обединеното кралство срещу редица руски компании и физически лица, след като Москва нахлу в Украйна на 24 февруари.

"Докато продължаваме да изолираме Русия в отговор на нейната незаконна война срещу Украйна, отнемането на признатия статут на Московската фондова борса ще изпрати ясно послание“, каза Люси Фрейзър, финансов секретар на Министерството на финансите на Обединеното кралство.

Фондовите борси могат да кандидатстват, за да бъдат признати от британските данъчни власти HMRC, статут, който насърчава инвестициите в техните платформи, като позволява на търговците да се възползват от данъчни облекчения, когато търгуват с ценни книжа, листвани на дадена борса.

Премахването на признатия статут на Московската борса вероятно ще доведе до спад в активността на платформата за търговия и ще намали размера на средствата, насочени към закупуването на руски активи.

"HMRC предлага да премахне признатия борсов статут Moex, ограничавайки достъпа до някои третирания в Обединеното кралство и облекчения за бъдещи инвестиции в ценни книжа, търгувани на Moex“, се казва в съобщението във вторник.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна