Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без тенисисти от Русия и Беларус на Уимбълдън

Даниил Медведев може да не играе в Лондон.
Снимка: Ройтерс

Тенисистите от Русия и Беларус няма да имат право да участват на Уимбълдън тази година поради нахлуването в Украйна, съобщи "Таймс", цитиран от Франс прес.

Междувременно организационният комитет на Уимбълдън обяви официално, че ще забрани на руски и беларуски тенисисти да участват в турнира тази година в отговор на войната на Русия в Украйна.

Комитетът изрази дълбокото си съжаление за всички, засегнати от продължаващия конфликт, но отбеляза, че организацията ще се съобрази с насоките, определени от правителството на Обединеното кралство, за "да ограничи глобалното влияние на Русия чрез възможно най-силните средства".

Въпреки това, ако ситуацията се промени драстично преди началото на турнира, комисията заяви, че ще преразгледа решението си и ще реагира съответно.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че турнирът Уимбълдън ще пострада, ако организаторите му наистина наложат решение да отстранят руските и беларуски тенисисти от неговото издание през 2022 г. на фона на продължаващия военен конфликт в Украйна.

"За пореден път е неприемливо правенето на спортисти на заложници на някакви политически предразсъдъци, политически интриги и враждебни действия спрямо страната ни", каза Песков.

По-рано този месец All England Lawn Tennis Club (AELTC), който организира турнира от Големия шлем в Лондон, заяви, че е в преговори с британското правителство за участието на играчи от Русия и Беларус. Организаторите заявиха, че планират да обявят решението в средата на май преди крайния срок за участие на турнира от 27 юни до 10 юли.

Забраната за руски играчи би попречила на номер 2 в света Даниил Медведев и Андрей Рубльов, който е номер 8, да участват при мъжете. Арина Сабаленка е четвърта, а Анастасия Павлюченкова е 15-а в ранглистата при жените.

Говорителят на Кремъл Дмитри Песков нарече "неприемливо" решението да не бъдат допускани руски тенисисти на Уимбълдън.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна