Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредни рекордни продажби и печалби на Tesla за последното тримесечие

Снимка: БГНЕС

Водещият американски производител на електрически автомобили Tesla Inc. отчете късно вечерта в сряда още едно рекордно тримесечие по отношение на продажбите и на печалбите, надминавайки оценките на Уолстрийт, въпреки че компанията посочи, че нейните заводи продължават да работят под възможния капацитет поради проблеми с веригите на доставки.

Приходите от продажби на Tesla скочиха през първите три месеца на 2022 г. с 81% до 18,76 млрд. долара спрямо 10,39 млрд. долара през същия период на миналата година, като силният ръст се дължеше на повече продадени електромобили при по-високи средни цени.

В същото време нетната печалба на компанията скочи с цели 658% до 3,3 млрд. долара спрямо едва 438 млн. долара година по-рано, като нетната печалба за акция нарасна с 633% до 2,86 долара спрямо 0,39 долара през първото тримесечие на 2021 г.

Финансовите показатели на Tesla надвишиха съществено осредните очаквания на Уолстрийт за нетна печалба от $ 2,26 за акция и за приходи в размер на 17,85 млрд. долара.

Компанията Tesla се представи много силно след избухването на коронавирусната пандемия, публикувайки рекордни продажби и печалби в продължение на няколко тримесечия, като в същото време нейните конкуренти изпитваха сериозно трудности с глобалните вериги на доставки и дори се наложи за известно време да спрат производството.

Междувременно двете нови фабрики в Тексас и Берлин ще увеличат допълнително производството, като компанията на Илон Мъск вече достави по-рано този месец първите автомобили Model Y, произведени в завода в Тексас, а през март започнаха и доставките от завода в Берлин.

Автомобилният производител заяви, че очаква да постигне 50-процентен осреднен годишен ръст на доставките на превозни средства и добави, че постига напредък в индустриализацията на Cybertruck - дългоочаквания електрически пикап.

"Първото тримесечие на 2022 г. беше поредното рекордно тримесечие за Tesla по няколко показателя като приходи, доставки на превозни средства, оперативна печалба и оперативен марж от над 19%. Продължава да се засилва общественият интерес за устойчиво бъдеще и ние оставаме фокусирани върху растежа колкото се може по-бързо", заявиха от компанията, отбелязвайки предизвикателства като веригите на доставки, Covid пандемията и растящата инфлация.

След публикуването на силния финансов отчет акциите на Tesla поскъпнаха на извънборсовата търговия с над 5%, заличавайки спада с 4,96% през редовната търговия на Уолстрийт в сряда.

Графика на акциите на Tesla

По време на разговор с инвеститорите след представените финансови резултати, главният изпълнителен директор Илон Мъск се съсредоточи върху някои от по-футуристичните начинания на Tesla, като обещанието за ново превозно средство "роботакси" след две години и в същото време не коментира предложението си да закупи социалната медия Twitter.

"Никога не съм бил по-оптимистичен и развълнуван по отношение на бъдещето, отколкото съм в момента. Очевидно не сме ограничени в търсенето, ние сме ограничени в производството - много силно ограничени в производството", заяви Мъск.

Илон Мъск, изпълнителен директор на Tesla

Той повтори, че Tesla работи върху ново превозно средство, което ще бъде "специализирано роботакси", което ще бъде "с висок приоритет по отношение на автономност", без волан или педали, както и "редица други иновации".

Според него пътуването с роботакси би било значително по-евтино от обикновеното пътуване с кола и "по-евтино от автобусен билет, субсидиран билет за автобус или субсидиран билет за метрото".

Tesla ще постигне производство в обем на превозното средство през 2024 г., каза Мъск. Той отказа да даде повече подробности за robotaxi, като само посочи, че Tesla вероятно ще проведе събитие през следващата година, за да подчертае предимствата на новото превозно средство.

Електрическият пикап на Tesla - Cybertruck ще бъде пътя през 2022 г., посочи още той.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна