Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската централна банка ще намали допълнително лихвите на предстоящите си заседания

Руска централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управителят на Централната банка на Русия Елвира Набиулина заяви в четвъртък, че ръководената от нейна институцията обмисля допълнително намаляване на лихвите на предстоящите заседания.

"Тъй като ситуацията на финансовия пазар се стабилизира и инфлационният натиск намалява, ние започнахме да намаляваме ключовата ставка", каза Набиулина.

Тя каза, че спешното повишаване на лихвите от централната банка до 20% в края на февруари помогна за стабилизиране на рублата и преодоляване на скока на инфлацията. Сега, след като намали лихвата до 17% през април, банката е готова за повече парични облекчения, каза Набиулина преди заседанието на борда на банката на 29 април.

"Ще разгледаме възможността за по-нататъшното му намаляване на предстоящите заседания“, каза Набиулина, изказвайки се в долната камара на парламента, Държавната дума.

Освен това тя подчерта, че от 2014 г. Русия е под натиска на санкции, което е причина нейната страна да „диверсифицира последователно резервите си".

Набиулина също така спомена, че за този период делът на резервите в щатски долари е спаднал от 41,6% на 10,9%, докато резервите в злато са нараснали 2,5 пъти до 21,5%, а делът на китайския юан от 0% до 17,1%.

Тя предупреди, че Русия, която отбеляза най-силния си икономически растеж от 13 години насам през 2021 г., сега ще премине през структурни промени, тъй като достъпът й до световната финансова система и търговията е ограничен от строгите западни санкции.

"Проблеми могат да възникнат дори когато има производство с висока степен на локализация, когато вече е имало доста висока заменяемост чрез вноса“, отбеляза тя и даде пример, че Русия произвежда собствена хартия, но използва чужди избелващи агенти или спешно се нуждае от чуждестранни опаковъчни материали за хранителни продукти, произведени в Русия.

"Всичко отнема време", каза тя.

Русия е изправена пред нарастваща инфлация и бягство на капитали, докато се бори с евентуално неизпълнение по държавния дълг, след като Западът наложи санкции на банки, фирми и частни лица.

Набиулина каза също, че Русия има за цел да разшири броя на страните, които приемат руските банкови карти MIR, алтернатива на VISA и MasterCard, след като последните две се присъединиха към други западни фирми и спряха операциите си в Русия.

MIR и китайската UnionPay са сред малкото останали опции за руснаците да извършват плащания в чужбина, тъй като руските банки бяха изолирани от глобалната финансова система в отговор на това, което Москва нарича "специална военна операция" в Украйна.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна