Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън под обстрел заради "Партигейт"

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън ще бъде разследван от парламентарна комисия дали е подвел депутатите с коментарите си за събиранията на "Даунинг стрийт" по време на локдаун. Това стана след одобрение на мярката в Камарата на общините.

Депутатите одобриха внесеното предложение Комисията по привилегиите да започне разследването, но това ще стане едва след като полицията и държавният служител Сю Грей представят пълните доклади от техните разследвания. Правителството се опита да отложи гласуването, но се отказа след съпротива на собствените му депутати в опит да избегне по-сериозен бунт.

На практика не се стигна до гласуване, след като торите постепенно оттеглиха възраженията си в хода на дебата. Борис Джонсън, който е на посещение в Индия, заяви, че не се притеснява от разследването и допълни, че "щом опозицията иска да се фокусира върху тези неща, нека го направи, но той иска да насочи вниманието си към бъдещето на страната, включително насърчаването на търговията с Индия, справяне с поскъпването на живота, енергията, транспорта и детските грижи“.

Премиерът, съпругата му и министърът на финансите Риши Сунак получиха глоби за нарушаване на Covid законите, но заради твърденията на Джонсън, че законите никога не са били нарушавани на "Даунинг стрийт", опозицията го обвинява, че е лъгал в парламента.

До момента полицията е издала 50 глоби, но сега заяви, че няма да изнася повече подробности по "Партигейт" заради предстоящите в началото на май местни избори. Според правителствените правила, ако министър умишлено подведе парламента, той би трябвало да подаде оставка.

Разследващата комисия, ако представените от нея заключения бъдат одобрени, може да препоръча различни видове санкции за премиера.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна