Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел затвори единствения пункт за преминаване от Ивицата Газа

Пропускателният пункт "Ерез" на границата между Израел и Ивицата Газа
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел заяви, че ще затвори единствения си пункт за преминаване от Ивицата Газа за работници в неделя в отговор на ракетния обстрел през нощта, предава АФП.

Ракетните атаки в петък вечерта и събота сутринта дойдоха след дни на сблъсъци край джамията Ал-Акса в Йерусалим и месец на смъртоносно насилие. Размириците – които идват, когато еврейският празник Пасха се припокрива със свещения мюсюлмански месец на пост Рамадан – предизвика международни страхове от по-широк конфликт, една година след като подобно насилие доведе до 11-дневна война между Израел и базираните в Газа палестински бойци.
„След ракетите, изстреляни към израелска територия от ивицата Газа снощи, беше решено, че преминаването в Израел за търговци и работници от Газа през пропускателния пункт "Ерез" няма да бъде разрешено тази предстояща неделя“, съобщи COGAT, звено на израелското министерство на отбраната, което отговаря за палестинските граждански дела.
Две ракети бяха изстреляни от Газа срещу Южен Израел в петък вечерта, като едната падна на израелска територия, а другата не успя и избухна близо до жилищна сграда в сееверната част на Газа, съобщиха палестински и израелски източници. Трета ракета беше изстреляна по Израел в събота сутринта, каза армията.
При нито една от атаките не са активирани сирените за въздушно нападение.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!