Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ предупреди за "стагфлация" в Азия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Азиатският регион е изправен пред "стагфлационна" перспектива, предупреди във вторник високопоставен служител на Международния валутен фонд (МВФ), отбелязвайки, че войната в Украйна, ценовият скок на суровините и икономическото забавяне в Китай заради настоящата Covid вълна в страната и свързаните с това локдауни водят до значителна несигурност, съобщава Ройтерс.

Въпреки че търговските и финансови експозиции на Азия към Русия и Украйна са ограничени, икономиките в региона ще бъдат засегнати от войната чрез по-високите цени на суровините и по-бавен икономически растеж при в европейските търговски партньори, посочи Ан-Мари Гулде-Волф, изпълняващ длъжността директор на отдела на МВФ за Азия и Тихоокоеанския регион.

Освен това тя отбеляза, че инфлацията в Азия също така започва да се повишава в момент, когато икономическото забавяне на Китай увеличава натиска върху регионалния растеж.

"Следователно регионът е изправен пред стагфлационна перспектива, като растежът е по-нисък от предишните очаквания, а инфлацията е по-висока“, каза тя на онлайн пресконференция във Вашингтон.

Препятствията пред азиатския растеж растежа идват в момент, когато възможността за политическа реакция е ограничена, посочи Гулде-Вулф, добавяйки, че азиатските политици ще се сблъскат с труден компромис да отговорят едновременно на забавянето на растежа и на растящата инфлация.

"В повечето държави ще е необходимо парично затягане (повишаване на лихвите), като скоростта на затягане зависи от развитието на вътрешната инфлация и на външния натиск“, каза тя.

Очакваното стабилно повишаване на лихвите от Федералния резерв на САЩ също представлява предизвикателство за азиатските управляващи, предвид огромният дълг на региона, деноминиран в долари, отбеляза представителят на МВФ.

В последната си прогноза, публикувана по-рано този месец, МВФ заяви, че очаква икономиката на Азия да нарасне с 4,9% тази година, което обаче е с 0,5 процентни пункта по-малко от предишната прогноза, направена през януари.

Сега Фондът очаква инфлацията в Азия да достигне 3,4% през 2022 г. - с един процентен пункт по-висока от прогнозата през януари, се казва още в доклада.

Допълнителна ескалация на войната в Украйна, нови вълни от Covid-19, по-бърза от очакваната траектория на повишаване на лихвите на Фед и продължителни или по-широко разпространени противопандемични локдауни в Китай са сред рисковете за перспективите за растеж на Азия, подчерта Гулде-Вулф.

"Налице е значителна несигурност около нашите базови прогнози, като рисковете са наклонени в посока надолу (за по-слаб от очакваното растеж)", заключи тя.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна