Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пекин няма интерес от трета световна война

Ван Вънбин, говорител на външното министерство на Китай
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин заяви във вторник, че Пекин "няма интерес" от трета световна война и вместо това отбеляза, че китайските власти ще подкрепят мирните преговори между Москва и Киев на фона на продължаващия конфликт.

По време на днешен брифинга той заяви, че светът се противопоставя на евентуална ескалация на украинската криза, която може да доведе до световна война, като подчерта важността на дипломатическото разрешаване на конфликта.

По-рано през деня руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че заплахата от ядрена война вече е "реална", но посочи, че не трябва да се допуска третата световна война.

Ван Вънбин също така посочи, че Китай няма намерение да влияе върху политиките на Twitter независимо от собствеността на компанията.

"Вие сте много добри в предположенията, но без никаква фактическа основа“, отговори Ван Вънбин на репортер по време на пресконференцията, когато беше попитан дали Пекин ще използва факта, че представлява значителна част от пазара на Tesla Inc., за да започне да популяризира своите медийни доклади в Twitter сега, след като Илон Мъск притежава и двете компании.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна