Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийният еврокомисар Симсон: Шестият пакет санкции на ЕС срещу Русия се очаква много скоро

ЕС обмисля идеята за ценови таван за вноса на руския петрол

Кадри Симсон, европейски комисар по енергетика
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шестият пакет от санкции на Европейския съюз срещу Русия в отговор на нейната инвазия в Украйна се очаква "много скоро", посочи еврокомисарят по енергетика Кадри Симсон на пресконференция във Варшава, предаде Ройтерс.

Точната дата на пакета все още не е потвърдена и както при предишните кръгове от европейски санкции, той ще се нуждае от одобрение от страните от ЕС, отбеляза каза ръководителят на енергийната политика на блока.

Според "Файненшъл таймс" държавите членки на ЕС обмислят дали да наложат ценови таван на сумата, която биха платили за руския петрол, като начин да удрят приходите на Кремъл, като в същото време продължават да избягват да се споразумеят за незабавна блокада на вноса на суров петрол от Москва.

Ограничаването на цената на петрола е едно от редицата предложения, които се обсъждат, докато постоянните представители в ЕС се подготвят за преговори през следващите дни за нови санкции срещу Москва – шестият подобен пакет, откакто Владимир Путин нареди инвазията в Украйна преди два месеца, посочва финансово издание.


"Разговорите са за намиране на най-добрия начин да се намалят приходите, от които се нуждае Путин“, посочи пред "Файненшъл таймс" източник, запознат с разговорите.

Друга алтернатива би включвала налагане на мита в ЕС върху руския петрол, смятат анализатори, което да принуди Русия да намали цените, за да остане конкурентоспособна.

Държавите членки на ЕС остават разделени относно това колко агресивно да действат срещу руската енергетика, която е в основата на икономиката на страната. Русия осигурява повече от една четвърт от вноса на суров петрол в ЕС, като от началото на войната в Украйна страните членки са платили на Москва повече от 13 млрд. евро за руски петрол, според данни на изследователска организация CREA.

"Файненшъл таймс" напомня, че Германия и други страни членки изключиха забрана за внос на руски петрол в рамките "на една нощ", тъй като това би навредило на собствената им индустрия, а различни представители на ЕС се опасяват, че забраната може да повиши цените на петрола и дори да увеличи приходите на Кремъл.

Берлин също така е предпазлив по отношение и на предлаганите алтернативи, включително идеята за ограничаване на цената на руския петрол. Въпреки това дискусиите за новите ограничения в ЕС на руската енергетика набраха скорост, включително в кулоарите на срещите на МВФ и Световната банка през миналата седмица.

САЩ вече спряха през миналия месец вноса на енергия от Русия, но се въздържаха да принудят ЕС да направи същото, признавайки зависимостта на много европейски държави от руската енергия и риска от увреждане на световната икономика.

Вашингтон обаче би могъл да помогне за налагането на всяко едно ограничаване на ЕС върху цените на руския петрол, като затрудни Москва да продава на други държави, заплашвайки вероятно със санкции срещу всички купувачи, които възнамеряват да купуват руски петрол на по-високи цени.

"При отсъствието на такава заплаха може да очакваме европейските мита или ограничения на цените на руския петрол да накарат този суров петрол да бъде пренасочен към купувачи в Китай, Индия и към други държави, които са готови да платят по-висока цена от тази за Европа", отбеляза Кришна Гуха, анализатор в Evercore ISI.

Някои държави-членки на ЕС, включително Германия, обаче традиционно са враждебни към екстериториалните санкции на САЩ и може да не желаят да приемат подобна ескалация.

Най-значимият въпрос все още е дали ЕС ще се съгласи на първо място за налагането на таван на цените или за повишаване на митата. Италия е сред страните членки, които вече се изказаха в полза на стремежа да се ограничи цената на руската енергия.

Германските власти обаче посочват, че правителството в Берлин е скептично по този въпрос. "Опитът да се определи пределна цена би бил труден, а също и в нарушение на договора", каза пред "Файненшъл таймс" неназован високопоставен германски служител.

Друг представител на Берлин пък каза, че руският петрол се внася в Германия от частни компании и така "всяко едно ограничение на цената предполага, че някой ще трябва да плати разликата в цената – така че може да се заговори за субсидия . . . Тук идеята за ограничаване на цената на руския петрол не се приема сериозно".

Вместо това Берлин съсредоточава усилията си върху постепенното спиране на зависимостта от руския петрол. Министерството на икономиката заяви, че обемите на вноса ще бъдат намалени наполовина до това лято и че до края на годината Германия ще бъде "практически независима" от руския петрол.

След началото на инвазията в Украйна руският износ на петрол по море постепенно се възстанови и в момента е със 100 000 барела на ден по-висок от среднодневното ниво за 2021 г., според Vortexa - компания за проследяване на петролни товари. Повече обеми руски петрол се насочват към Азия, предимно в посока Индия и Китай.

В случай на петролно ембарго на ЕС Наташа Канева, ръководител на анализаторския отдел на банката JPMorgan в сферата на глобалните суровини, каза, че Русия ще може да пренасочи само още около 1 млн. барела на ден към други пазари от приблизителен износ на петрол и петролни продукти за 4 млн. барела на ден и това би се отразила негативно на руските приходи и финанси. Приблизително 0,7 милиона барела на ден петрол, който преди това е текъл към Европа, вече е пренасочен, посочи още тя.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна