Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгарската централна банка вдигна основната си лихва с още 1% заради растящата инфлация

Унгарска централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Централната банка на Унгария повиши основния си лихвен процент с още 100 базисни пункта (с 1%) до 5,4% на заседание си във вторник в отговор на растящата инфлация, която достигна най-високото си ниво от две десетилетия насам.

Централна банка прогнозира, че средната инфлация в страната може да се повиши до диапазона между 7,5 и 9,8% тази година, а с нарастващите енергийни разходи и войната в съседна Украйна, подхранващи допълнителен ценови натиск, Унгария е изправена пред сериозно предизвикателство да се бори с високата инфлация, като същевременно се опитва да поддържа силен растежен импулс в унгарската икономика.

Унгария започна да затяга лихвената си политика през миналия юни, когато нейната основна лихва беше на ниво от едва 0,6%.

Основната инфлация в страната достигна през март годишен връх от 8,5% въпреки наложените от правителството тавани на цените на горивата, енергията за домакинствата, както и на някои основни храни и ипотеките в опит да бъде ограничен ръста на цените. Правителството заяви, че без тези мерки инфлацията в Унгария трябваше вече да бъде около 13 на сто.

След края на днешното заседание Централната банка на Унгария заяви, че силното вътрешно търсене може частично да компенсира неблагоприятните последици върху икономическия растеж от войната между Русия и Украйна. Оповестени по-рано във вторник данни показаха, че брутните средни заплати в Унгария са скочили с 31,1% годишно през февруари след увеличение с едва 14,2% през януари.

Ръстът на заплатите беше подсилен от еднократно изплащане на шестмесечни заплати на членове на армията и полицията, както и от предварително обявени през парламентарните избори на 2 април увеличения на заплатите и на минималната заплата.

Изборите донесоха категорична победа на Виктор Орбан и негов четвърти пореден управленски мандат.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!