Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл обяви, че "Газпром" работи по прилагане на схемата за плащане с рубли на руския газ

Плащане на руския газ в рубли
Снимка: Алами/Ройтерс

Кремъл заяви във вторник, че "Газпром" изпълнява президентския указ за налагане на плащане в рубли за доставки на руски газ, съобщи Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче не предостави допълнителни разяснения, когато беше попитан за насоките на Европейската комисия относно плана на Русия за заплащане на синьото гориво в рубли.

Преди дни Европейската комисия заяви, че европейските компании ще трябва да изпълнят допълнителни изисквания, като например декларация, че считат, че техните договорни задължения са изпълнени, след като депозират неруски валути по сметките в "Газпромбанк".

"Всички контакти с купувачите на газ са осъществени чрез "Газпром", така че "Газпром" ще публикува информация за резултатите от преговорите“, посочи Песков по време на ежедневна пресконференция пред репортери.

От "Газпром" отказаха коментар, посочва Ройтерс.

Източник, запознат с разговорите с купувачите на газ, който обаче отказа да бъде назован, посочи пред агенцията, че няма яснота как ще бъде приложена схемата, но работата продължава.

Руският президент Владимир Путин поиска страните, които той нарича "неприятелски", да се съгласят да приложат схемата, по която ще откриват по две сметки в "Газпромбанк" и ще извършват плащания в евро или долари в едната, които средства пък ще бъдат конвертирани в рубли във втората сметка.

Песков само каза, че плащанията за доставките на руски газ, извършени след влизането в сила на указа на Путин, се очакват през месец май.

Този план беше обявен, след като Москва започна военната инвазия в Украйна на 24 февруари, което предизвика западни санкции срещу Русия, включително замразяване на част от нейните златни и валутни резерви зад граница.

Повечето европейски купувачи на руски газ първоначално отхвърлиха схемата за плащане в рубли. Москва обаче предупреди Европа, че рискува доставките й на газ да бъдат прекъснати, ако не плати в рубли и няколко купувачи на руски газ вече заявиха, че може и да успеят да се съгласят с исканията на Москва.

Компанията Uniper, основният вносител на руски газ в Германия, заяви в понеделник, че ще бъде възможно да се плаща за бъдещи доставки, без да се нарушават санкциите на Европейския съюз срещу Русия.

Унгария пък обяви, че планира да плаща за руски газ в евро чрез "Газпромбанк", която след това ще преобразува плащането в рубли, за да изпълни новото изискване на Москва.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени