Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на еврото до 5-годишно дъно под 1,06 долара след спирането на руския газ за Полша и България

В сряда еврото поевтиня под 1,0600 долара за първи път от пет години насам на фона на нарастващите опасения относно енергийната сигурност в Европа и забавянето на икономическия растеж на стария континент.

Еврото падна за кратко до петгодишно дъно от 1,0589 долара (най-ниски ниво от април 2017 г.), след като "Газпром" обяви, че спира газовите доставки за Полша и България.

Последва известен опит за стабилизация на валутата на еврозоната малко над 1,0600 нивото.

Еврото вече се обезцени с повече от 4% в рамките на април и е на път да отбележи най-силното си месечно поевтиняване от повече от седем години насам, тъй като несигурността около войната в Украйна и локдаун мерките в Китай за ограничаване на текущата Covid вълна в азиатска държава накараха търговците да се откажат от еврото в полза на американския долар, който се ползва със статут на "валута-убежище" при наличието на кризи.

Днешното поредно поевтиняване на еврото е в резултат и на влошаването на потребителски нагласи в Германия през май до историческо дъно, като в същото време и доверието на потребителите във Франция спадна през април по-силно от очакваното.

В същото време индексът на щатския долар (USD index), който се определя спрямо кошница от други шест основни валути, се повиши в сряда с 0,3% към 102,6 пункта, което е неговото най-високото си ниво от първите дни на пандемията през първите месеци на 2022 г.

Щатският долар продължава да намира подкрепа и от очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще провежда по-агресивна политика на повишаване на американската лихва в опит да се справи с растящата инфлация. В същото време ЕЦБ не дава ясна признаци за скорошно начало на цикъл на повишаване на лихвите в еврозоната въпреки рекордна европейска инфлация.

Графика евро/долар



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!