Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предлага спиране на всички мита върху вноса от Украйна

Снимка: архив БНР

Европейската комисия обяви в сряда, че е предложила да се спрат всички мита върху вноса от Украйна в ЕС за една година в резултат на конфликта в страната.

Мерките ще се прилагат по-специално за плодове и зеленчуци, предмет на изисквания за минимални цени, селскостопански продукти, за които се изискват квоти, и някои промишлени стоки, тарифите за които трябваше да бъдат премахнати едва към края на 2022 г., съобщава Ройтерс.

Това постепенно премахване на митата, заложено в споразумението за свободна търговия между ЕС и Украйна от 2016 г., се отнася за торове, алуминиеви продукти и автомобили.

Европейският съюз също така ще освободи Украйна от защитни мерки, които ограничават вноса на стомана, и ще вдигне антидъмпинговите мита, които ЕС в момента налага върху украинските стоманени тръби, горещовалцувани плоски стоманени продукти и дъски за гладене.

"Непредизвикана и неоправдана агресия на Русия се отразява сериозно на украинската икономика", заяви председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен и добави, че днешният ход "ще улесни значително износа на украински промишлени и селскостопански стоки за ЕС".

Сега този ход на ЕК ще трябва да бъде съгласуван от Европейския парламент и правителствата на ЕС, за да влезе в сила.

Европейската комисия, която наблюдава търговската политика в 27-членния ЕС, заяви, че безпрецедентните мерки са предназначени да облекчат трудностите за украинските производители и износители пред лицето на руската инвазия.

"От началото на руската агресия ЕС даде приоритет на важността на поддържането на икономиката на Украйна, което е от решаващо значение както за да й помогне да спечели тази война, така и за да се изправи на крака след войната“, заяви вицепрезидентът на Комисията и комисар по търговията Валдис Домбровскис.

Миналата година двустранната търговия между ЕС и Украйна беше за над 52 милиарда евро, което е двойно по-високо от нивото преди споразумението за свободна търговия от 2016 година.

Решението следва подобен ход от страна на Обединеното кралство, обявен ден по-рано.

Във вторник Великобритания обяви, че ще намали всички търговски мита за украински стоки, за да подпомогне икономическото възстановяване на страната, както и ще забрани износа за Русия на всички продукти, които могат да бъдат използвани за потискане на украинския народ.

"Обединеното кралство обяви нови мерки за подкрепа на Украйна в конфликта й с Русия, като премахне всички мита, обхванати от съществуващото търговско споразумение между Обединеното кралство и Украйна и въведе нови санкции на правителството на Путин“, пише в документа на британското Министерство на международната търговия (DIT).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна