Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готвят мащабен проект за комплекс, собственост на Кипърската православна църква

Кипър, терен на КПЦ за застрояване

В Кипър започна обществено обсъждане на мащабен проект за комплекс върху най-скъпата земя в страната, собственост на Кипърската православна църква. Планът включва петзвезден хотел, модерна болница, офиси и жилища и е смятан за един от най-амбициозните проекти в Кипър, информира кореспондентът ни Бранислава Бобанац.

Парцелът в Никозия, който заема площ от над 330 000 кв. метра, принадлежи на Светия манастир Кикос, най-голямата обител на острова. Според агенти по недвижими имоти това е най-скъпата земя в Кипър.

Обществено обсъждане тече в момента на изготвения общ териториален план за развитието на църковната поземлена собственост, като част от местния план на Никозия, както и на оценката за въздействие върху околната среда.

Представеният проект предвижда теренът да бъде разделен на 12 участъка за застрояване. Най-голям дял от него - над 90 000 кв. метра, е предназначен за търговска дейност и офиси.

Луксозен хотел с 255 стаи е част от инфраструктурата за туристическо използване и зони за отдих.

Ще бъдат изградени също така медицински заведения. Предложенията включват и сграда в района за Кипърската академия на науките.

На този етап няма подробна финансова оценка на отделните проекти, включени в генералния план, тъй като заявяване на инвеститорски интерес се очаква след неговото одобрение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени