Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японската централна банка запази силно стимулиращата си парична и лихвена политика

Йената поевтиня до 20-годишно дъно от 130 за един щатски долар

Японска централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На заседанието си в четвъртък Японската централна банка (ЯЦБ) запази досегашната силно стимулираща парична и лихвена политика и обеща да продължи да закупува неограничени количества 10-годишни държавни облигации, за да запази доходността им близо до нулата. В същото време банката сигнализира за решимостта си да се съсредоточи върху подкрепата на крехка икономика.

ЯЦБ остави основната краткосрочна лихва на ниво от -0,1% и потвърди за пореден път целта си да стабилизира доходността на 10-годишните държавни облигации близо до нулата.  Решението беше взето с 8 срещу 1 гласа.

Банката представи и новите си тримесечни икономически прогнози, като повиши очакванията си за основната потребителска инфлация до 1,9% през настоящата фискална година от 1,1% след заседанието през януари. Инфлацията за фискалните 2023 и 2024 г. пък се очаква да се понижи до 1,1%.

ЯЦБ подчерта, че ще продължава да облекчава паричната си политика без колебание, ако това е необходимо, с оглед на въздействието на коронавирусната пандемия, като същевременно се стреми да поддържа стабилността на пазара и да подкрепя корпоративното финансиране.

Тази твърда позиция на централната банка означава, че не може да се очаква в скоро време да започне затягане (повишаване) на лихвите, тъй като ЯЦБ остава решена да постигне целта си за инфлация от 2% и да запази стимулиращата си политика.

Имаше някои опасения, че банката ще изпита колебание относно запазване на силно разхлабената си парична политика предвид силния натиск, на който е подложена обезценяващата се йена.

След днешното решение на ЯЦБ йената поевтиня до 20-годишно дъно спрямо щатския долар, като зелените пари поскъпнаха над нивото от 130 йени за пръв път от 2002 г. насам. Само в рамките на текущия месец април йената вече поевтиня с около 6,6% - най-солидната месечна обезценка на японската валута от края на 2016 г.

Графика долар/йена


Това от своя страна допринесе за по-нататъшно нарастване на т.нар. доларов индекс (USD index) спрямо кошницата от други шест основани валути, включително йената, еврото и британската лира. Индексът на долара се повишава в четвъртък към петгодишен връх от 103,47 пункта, като евентуален пробив над ключовото нивото 103,82 пункта може да доведе до нива, невиждани от последните месеци на 2002 г.

Продължаващото поскъпване на щатския долар на валутните пазари е в резултат на очакванията за агресивно вдигане на основната лихва на Федералния резерв на САЩ в опит да се овладее силно растящата инфлация. Прогнозите са за повишаване на федералната фондова лихва с по 50 базисни пункта на всяко едно от заседанията на Фед през май, юни и юли и покачване на лихвената ставка до 3% в края на 2022 г.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна