Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцарската централна банка отчете загуба от 32,8 млрд. франка през първото тримесечие

Швейцарска централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Централната банка на Швейцария (ШЦБ) отчете загуба през първото тримесечие от 32,8 млрд. швейцарски франка, съобщи банката в четвъртък, тъй като по-ниските цени на облигациите и по-скъпият фрак намалиха стойността на нейните инвестиции в чуждестранна валута, предаде Ройтерс.

Банката реализира загуби от 36,8 млрд. франка за своите инвестиции в чуждестранна валута по време на нейната кампания за ограничаване на ръста на местната валута.

ШЦБ също така отчете печалба в размер на 1,6 млрд. франка от лихви по облигационния си портфейл и за 800 милиона франка от дивиденти от притежавани от банката акции, които включват акции на Starbucks и на компанията-майка на Google - Alphabet.

Тези печалби обаче бяха заличени от големи загуба по отношение на оценка на портфейла от облигации, притежаван от ШЦБ, който съставлява цели 80% от 977-те милиарда франка, държани от централната банка в инвестиции в чуждестранна валута.

Тъй като цените на облигациите спаднаха по-рано тази година поради очакванията на инвеститорите за по-високи лихвени проценти от страна на водещите централни банки, борещи се с растящата инфлация, ШЦБ отчете загуба 25,1 млрд. франка по отношение на притежаваните от банката активи с фиксиран доход.

Централната банка на Швейцария също така отчете загуба от 10,7 млрд. франка по своя портфейл от акции и загуба от 3,4 млрд. франка, свързана с обменния курс, тъй като по-скъпият швейцарски франк намали стойността на чуждестранните инвестиции на банката, когато те се преобразува обратно във франкове.

Швейцарският франка поскъпна по-рано тази година, тъй като инвеститорите потърсиха сигурно убежище в лицето на франка след избухването на войната в Украйна, което провокира и спад на световните фондови борси.

Централната банка на Швейцария обаче реализира печалба през първото тримесечие от 4,2 млрд. франка от притежаваните златни резерви с оглед на поскъпването на благородния метал на световните пазари.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна