Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Славянски дух и европейски стил в концерта на Радиооркестъра с участието на звездния виолончелист Андрей Йоница

Симфоничният оркестър на БНР и маестро Марк Кадин
Снимка: Ани Петрова

На 20 май Симфоничният оркестър на БНР под диригентството на Марк Кадин ще посвети своя концерт на Деня на Светите братя Кирил и Методий. Събитието ще се състои в зала  "България“ и ще се излъчва от глобалния медиен алианс Еврорадио за многомилионната аудитория на страните от Европа и Азия.

По европейски елегантната програма обединява творби на славянски композитори от различни епохи. Солист в концерта ще бъде блестящият виолончелист Андрей Йоница, триумфатор от скорошни международни конкурси Чайковски и АRD в Мюнхен.

Вечерта ще открие перлата на виолончеловия репертоар – Концерт на Дворжак (1895), ще продължи с българска премиера на 8 руски народни песни от Лядов и ще завърши с Танцов триптих (2022) – световна премиера на нашия съвременник Георги Андреев. „Всяка от тези творби е изпълнена с искрени и много емоционални послания“ – споделя маестро Марк Кадин –  "Създадени са от различни композитори, в различно време и в различни условия, но са вдъхновени от една и съща тема – фолклор, едно от най-важните неща на духовната култура на всяка нация, източник на вдъхновение за композиторите от различни поколения, източник на вдъхновение и сила за всички нас“.

За невероятния румънски виолончелист Андрей Йоница концертът с Радиооркестъра в София ще бъде дебют.  "Един от най-интересни виолончелисти на последното десетилетие.“ (Times),  "той демонстрира извънредна увереност в интонацията и красотата на звука.“ (The San Diego Union-Tribune),  "Той е виолончелист с превъзходно умение, музикално въображение и отношение към музиката на нашето време“ – пише за него списание  "Gramophone“. Радио BBC го включва в своя известен списък  "New Generation Artists“.

Андрей Йоница, виолончело (Румъния)

Носител е на Златен медал от XV Международен конкурс на Чайковски, лауреат на конкурсите ARD в Мюнхен и Емануел Файерман в Берлин, Андрей получава световно признание за страстната си музикалност и забележително техническо майсторство. Концертира със симфоничните оркестри на Мюнхен, Хамбург, Монреал, с оркестъра на ВВС, Националния оркестър на Дания, Кралския национален оркестър на Шотландия, със Симфоничния оркестър на Мариинския театър и Националния оркестър на Уелс. Като солист свири в Берлинския Концертхаус, Елбската филармония, Тонхале в Цюрих, L’Auditori в Барселона, на фестивалите Шлезвиг-Холщайн, Вербие и Марта Аргерич. Андрей свири на виолончело от 1671 г. Джовани Батиста Роджери, предоставено му от фонд Deutsche Stiftung Musikleben.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна