Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ACER: Европейският пазар на електроенергия не се нуждае от реорганизация

Европейският пазар на електроенергия не се нуждае от радикално преустройство, но политиците трябва да обмислят повече мерки в подкрепа на преминаването към нисковъглеродна енергия и защита на потребителите от високи разходи, заявиха в петък регулаторите на енергийния пазар в ЕС, съобщава Ройтерс.

Европейските цени на енергията достигнаха рекордни нива тази година след нахлуването в Украйна на Русия - най-големият доставчик на газ за Европа. Това последва месеци на вече високи газови цени, дължащи се на нарастващо търсене от европейските икономики, възстановяващи се от кризата, предизвикана от Covid пандемията, и в резултат на засилващите се опасения относно руските доставки.

В отговор на това, през миналата година ЕК поиска от Агенцията за сътрудничество между регулаторите на енергия (ACER) в ЕС да оцени как функционира европейският пазар на електроенергия.

"ACER установява, че настоящият дизайн на пазара на електроенергия на едро гарантира ефективно и сигурно снабдяване с електроенергия при относително "нормални" пазарни условия. С оглед на това оценката на ACER е, че текущият дизайн на пазара си струва да се запази", се посочва в доклад на ACER, оповестен в петък и цитиран от Ройтерс.

Вместо да подклажда енергийната криза в Европа, ACER заяви, че настоящите пазарни правила са помогнали за облекчаване на нейното въздействие, като например, се позволили на Белгия и Франция да внасят повече електроенергия, за да избегнат недостиг по време на временните спирания на атомните им електроцентрали.

ACER също така заяви, че все още ще са необходими по-дългосрочни подобрения, за да се гарантира, че системата поддържа огромното разширяване на възобновяемата енергия, което е необходимо за ЕС, за да се достигнат целите за нетни нулеви емисии до 2050 година.

Те включват увеличена търговия с електроенергия между страните от ЕС, повече държавна подкрепа за споразуменията за закупуване на енергия от възобновяеми източници и по-добра координация между страните за подкрепа на инвестициите в нова електрическа инфраструктура.

Повечето държави от ЕС вече използват данъчни облекчения и субсидии, за да предпазят потребителите от нарастващите енергийни разходи, но държавите не са съгласни дали самият европейски пазар на електроенергия се нуждае от преструктуриране. Тази седмица Испания и Португалия получиха одобрението на ЕС за ограничаване на разходите за газа, използван за електроенергийния в техните вътрешни пазари.

ACER посочи, че всяка интервенция трябва да се фокусира върху основната причина за скокове в цените на електроенергията, като в момента това са високите разходи за газ, но че колкото по-голяма е намесата, толкова по-голям е рискът от изкривяване на пазара.

Една от възможностите може да бъде въвеждането на временни ценови ограничения, които се прилагат, ако цените се повишат за кратък период от време, каза още ACER, въпреки че предупреди, че това може да подкопае инициативата за ограничаване на търсенето в такива ситуации.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна