Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мъск продаде свои акции в Tesla за 4 млрд. долара, за да финансира закупуването на Twitter

Илон Мъск, главен изпълнителен директор на Tesla
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc Илон Мъск продаде свои 4,4 милиона акции от производителя на електрически превозни средства на стойност 3,99 милиарда долара, показват документите до Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC), публикувани късно снощи.

Продажбата вероятно има за цел да бъде подпомогнато финализирането на покупката за 44 млрд. долара на Twitter от страна на Мъск.

Мъск съобщи, че е продал във вторник и сряда повече от 4,4 милиона акции на Tesla на цени, вариращи от $ 870 до $ 1000 за акция, както може да се отбележи в документите на SEC.

Снощи Илон Мъск обаче посочи в "Туитър", че "след днес не са планирани повече продажби на акции на Tesla".

Акциите на Tesla Inc се оказаха под натиск от продажби през настоящата седмица а фона на опасенията на инвеститорите, че Мъск може да се наложи да продаде акции на Tesla, за да финансира своя дял от 21 млрд. долара в изкупуването му на Twitter Inc за общо 44 млрд. долара. Останалите средства за сделката Мъск осигури чрез банкови заеми.

В понеделник социалната интернет медия Twitter заяви, че е приела офертата на Мъск за изкупуване на компанията при $ 54,20 за акция.

Мъск каза, че лично ще вложи около 21 млрд. долара в сделката, което доведе до спекулации, че може да продаде значителна част от своя дял в Tesla. Това, както и притесненията, че ангажиментите с Twitter ще отклонят Мъск от задълженията му в Tesla, доведоха до поевтиняване на акциите компанията за електромобили и от началото на седмицата те се понижиха с близо 15 на сто.

От началото на 2022 г. акциите на Tesla поевтиняват с около 17% към днешна дата, но след като през последните 12 месеца поскъпнаха с 30 на сто.

В края на миналата година Мъск продаде около 15,8 милиона акции на Tesla на стойност около 16 милиарда долара, като продаде 10% от дела си в компанията за електрически превозни средства, за да помогне за плащането на данъци за 11 милиарда долара.

Графика на Tesla (в долари за акция)


Според източници на Ройтерс, Мъск е каза на банките, които са се съгласили да помогнат за финансирането на придобиването му на Twitter за общо 44 млрд. долара, че ще прекрати заплащането на изпълнителните директори и заплащането на борда в компанията за социални медии в опит да намали разходите, спеставяйки по този начин около 3 млрд. долара, както и че ще разработи нови начини за осигуряване на приходи от "туитове".

Мъск направи предложение пред кредиторите, докато се опитваше да осигури кредити за изкупуването дни, след като изпрати офертата си в Twitter на 14 април, посочиха същите източници. Според тях представяне от негова страна на банкови ангажименти на 21 април е било от ключово значение за приемането на "най-добрата и последна" оферта от борда на Twitter.

Мъск трябваше да убеди банките, че Twitter произвежда достатъчно паричен поток, за да обслужи дълга, който той иска да поеме. В крайна сметка той е получи заеми за 13 милиарда долара, обезпечени с Twitter, и заем за 12,5 милиарда долара, гарантиран с неговите акциите в Tesla, като Мъск се е съгласил да плати останалите 21 млрд. долара с лични средства.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени