Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската централна банка понижи основната си лихва до 14%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На заседанието си в петък Руската централна банка понижи основния си лихвен процент до 14% и остави отворена възможността за допълнително намаляване на лихвите тази година, тъй като тя се опитва да стимулира свиващата се икономика на Русия.

По-рано през април централната банка намали неочаквано ключовата си лихва до 17%, след като на извънредно заседание преди това вдигна рязко лихвата до 20% само дни, след като Русия нахлу с десетки хиляди войници в Украйна на 24 февруари, напомня Ройтерс.

Днешното ново намаление на лихвата с цели 300 базисни пункта (с 3%) надхвърли пазарните очаквания за понижение на лихвената ставка с 200 пункта (с 2%). Анализатори прогнозират, че Русия ще се нуждае от по-ниски лихвени ставки в лицето на задаващата се икономическа рецесия след налагането на безпрецедентни западни санкции.

"Ако ситуацията се развие в съответствие с базовата прогноза, Централната банка на Русия вижда възможност за допълнително намаляване на основния лихвен процент през 2022 г.“, се казва в изявление на централната банка след края на днешното заседание.

Според последно проучване на Ройтерс се очаква Руската централна банка да намали основната си лихва до ниво от 10,5% до края на годината, тъй като стабилизиращата се и дори поскъпваща рубла спомага за ограничаване на инфлационните рискове.

"Динамиката на обменния курс на рублата ще остане важен фактор, оформящ пътя на инфлацията и инфлационните очаквания“, казаха още от централната банка.

Банката отбеляза, че "рисковете за ценовата и финансова стабилност вече не се повишават", което й позволява да намали лихвите. Ръстът на цените се забави, след като руският валутен контрол помогна за стабилизиране на рублата и активността на потребителите се забави, добави още централната банка.

Управителят на централната банка Елвира Набиулина, наскоро назначена за трети мандат, търси начини да помогне на руската икономика да се възстанови от сътресенията, причинени от западните санкции в отговор на инвазията в Украйна.

Миналата седмица Набиулина каза, че повече няма да се стреми да укроти инфлацията "на всяка цена", като посочи, че замразяването на цените ще стимулира търсенето и ще помогне на Русия чрез "структурната трансформация" на нейната икономиката заради санкциите.

Централната банка заяви, че годишната инфлация се е повишила до 17,6% през април и ще достигне 18 до 23% през 2022 г., преди да спадне до между 5 и 7% през следващата година. Тя също така очаква брутният вътрешен продукт да се свие с 8 до 10 процента тази година и да се върне към растеж в края на 2023 година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!