Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирия обяви мащабна амнистия

Президентът на Сирия Башар Асад
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сирийските власти освободиха 60 затворници, включително някои от тях държани в затвори на режима повече от десетилетие, в рамките на президентска амнистия, която обхваща и присъди, свързани с тероризъм, съобщава АФП.

"От неделя насам са освободени около 60 задържани лица от различни сирийски региони, някои от които са прекарали поне 10 години" в затвори на режима, известни с убийства и изтезания, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека.

Президентът Башар Асад издаде няколко указа за амнистия по време на 11-годишната война в страната, която избухна, след като режимът се разправи с предимно мирни протестиращи, коментира АФП. Според правозащитници обаче новият указ, издаден в събота, е най-всеобхватният. Новият указ урежда "предоставяне на обща амнистия за терористични престъпления, извършени от сирийци" преди 30 април 2022 г., "с изключение на тези, довели до смъртта на човек".

Според ръководителя на центъра Рами Абдел Рахман това би означавало, че десетки хиляди задържани биха могли да бъдат освободени. Много от тях са обвинени в престъпления, свързани с тероризъм - свободно тълкуван етикет, използван за осъждане на произволно арестуваните.

Сирийски активисти споделиха в социалните мрежи списък с 20 освободени затворници, сред които хора, които години наред са били в прочутия затвор "Седная" - затвор, който "Амнести интернешънъл" определи като "човешка кланица". Неправителствената организация е установила, че за четири години властите са екзекутирали около 13 000 души там чрез обесване.

Адвокат Нора Гази заяви, че новата амнистия е "най-широката от началото на сирийската революция, тъй като включва всички терористични престъпления с изключение на тези, които са причинили смърт".

Преди указа Асад за последен път обяви амнистия през май 2021 г., седмици преди преизбирането му за четвърти президентски мандат.

От началото на войната в затворите на режима са задържани половин милион души, като около 100 000 са починали или от изтезания, или поради лошите условия на задържане. Активистите също така обвиняват режима в измъчване на затворници до смърт, в изнасилвания, сексуални посегателства и извънсъдебни екзекуции.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна