Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спешна ли е Спешна помощ? Баща иска проверка, отказали да прегледат детето му (ВИДЕО)

Млад баща, софтуерният инженер Йордан Терзиев от Бургас, е пуснал жалба до Изпълнителната агенция "Медицински надзор" за проверка на Спешна помощ в града.

Мъжът иска да разбере защо медицински екип отказва да прегледа детето му, което получава животозастрашаващ нощен пристъп, а линейката закъснява с 20 минути.

По думите му в морския град липсва спешна педиатрична помощ.

"В 03:35 ч. синът ми спря да диша в съня си, при което се обадихме в 03:39 часа на Бърза помощ. През това време направихме всички реанимационни действия – инхалация, дадохме противоалергично лекарство, след което започна едно брутално ходене по мъките…", разказа пред БГНЕС Йордан Терзиев.

Той решава да чака линейката на улицата, за да не губи време екипът за ориентиране, като звъни на 112 през 5 минути.

"Въпросната линейка дойде най-накрая, след 20 минути. В документите са отбелязали, че са направили преглед, но такъв нямаше. Просто линейката като дойде екипът не слезе от нея, свалиха си стъклото, шофьорът даже ми се скара защо детето не чака на улицата! В този студ, в 4 часа? Никой не се заинтересува как е в момента детето, ако имаше нужда от спешни реанимационни действия, това дете щеше да бъде загубено", допълва възмутеният баща.

Председателят на синдиката на ЦСМП в Бургас Климентин Милчев коментира, че понякога забавянето идва от тел. 112, но пък признава: "Ние нямаме педиатрични екипи в Спешна помощ в Бургас… Изпълняваме един вид транспортна дейност. Отиваме, приемаме детето в линейката и го транспортираме по най-бързия начин в Детски педиатричен спешен кабинет. От тел. 112 докато пристигне адреса при нас минават понякога 10-15 минути, там се крие основният проблем, не мисля, че наш екип се е забавил с отиването на адреса", настоява Милчев.

Бащата обаче им показва медицинския протокол, който според него е фалшифициран.

"В протокола пише, че линейката е била 03:55 ч. на адреса! Как така, като аз се обадих в 03:59 ч. Освен това пише, че честотата на дишане на сина ми е между 10 и 24! Как я измериха, като детето въобще не беше прегледано?", пита Терзиев.

Д-р Христо Нинов от Центъра за спешна медицинска помощ в Бургас настоява, че всички линейки са оборудвани и се чуди защо детето не е било прегледано.

"Ние сме реанимационен екип. Лекарят задължително трябва да слезе с реанимационната сестра, със спешните чанти. Линейките ни са оборудвани с всичката необходима апаратура. Може да се направи интубация, кислород, дефибрилация, зависи какво е състоянието на детето", споделя той.

Бащата вече е изискал от МВР да му предоставят записите от уличното видеонаблюдение, където предполага, че ще се види как спешният екип отказва да слезе от линейката и да прегледа детето му. Настоява и за проверка на случая от Изпълнителна агенция "Медицински надзор".




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна