Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джером Пауъл: Очакват се още повишения на американската лихва с по 50 базисни пункта

Джером Пауъл, председател на Федералния резерв
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл заяви в сряда, че допълнителни повишения на лихвите с 0,5% ще бъдат "на масата по време на следващите няколко срещи на Фед".

Обръщайки се към пресата по време на конференция след края на днешното заседание на Фед, на което основната американска лихва беше повишена с 50 базисни пункта, Пауъл обаче не предостави повече подробности за графика на бъдещите увеличения на лихвите.

"Ще вземаме решенията си по време на следващите заседания, докато се учим от постъпващите данни и променящите се перспективи за икономиката", отбеляза той.

Той обаче отбеляза, че повишаване на базовия лихвен процент със 75 базисни пункта "не е нещо", което Федералният комитет за отворен пазар (FOMC) "обмисля активно":

"Ако приемем, че икономическите и финансовите условия се развиват по начини, които са в съответствие с нашите очаквания, има голям смисъл допълнително увеличение от 50 базисни точки да бъде на масата за следващите няколко заседания“, каза той пред репортери. "Имаме много трудна среда, за да се опитаме да дадем насоки 60 или 90 дни предварително. Има толкова много неща, които могат да се случат в икономиката по света".

Според него инфлацията в Съединените щати е твърде висока. "Едномесечните данни за инфлацията не ни казват много. Бихме искали да видим доказателства, че инфлацията се движи в посока, която ни дава повече комфорт", посочи той.

Пауъл заяви, че "пазарът на труда е изключително затегнат и инфлацията е твърде висока", като същевременно добави, че "от съществено значение е САЩ да намалят инфлацията и да дълъг период на силни условия на пазара на труда, които са от полза за всички".

Освен това той отбеляза, че нарастващите цени на суровия петрол и на други суровини, произтичащи от руската инвазия в Украйна, създават допълнителен възходящ натиск върху инфлацията. А свърза ните с Covid-19 локдауни в Китай вероятно ще влошат още повече прекъсванията на веригите на доставки.

Председателят на Фед обаче не смята, че икономиката на Съединените щати ще влезе в рецесия.

"Това е силна икономика и нищо в нея не предполага, че е близо до рецесия или е уязвима от рецесия", каза Джером Пауъл.

Той все пак призна, че икономическата активност може временно да се забави и прогнозира, че възстановяването "определено" няма да бъде толкова силно, колкото се наблюдаваше в периода след пандемията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна