Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството на Кипър поиска от парламента допълнителен бюджет от 102 млн. евро

Правителството на Кипър поиска от парламента допълнителен бюджет от 102 млн. евро за справяне с продължаващото въздействие на коронавируса върху икономиката и последиците от войната в Украйна. То отчита засилен натиск върху публичните разходи заради тези събития.

Законопроектът за допълнителен бюджет, който правителството внесе в парламента, предвижда още близо 72 млн. евро за справяне с Covid ситуацията. Средствата са необходими за изпълнение на взети от правителството решения заради продължаващата пандемия.

53 млн. евро от тази сума се насочват към здравното министерство за извършване на допълнителни дейности и мерки за борба с вируса.

На 30 млн. евро се изчисляват бюджетните нужди, възникнали заради войната в Украйна, за които не са разчетени средства в държавния бюджет, посочи финансовото министерство.

От тях 5 млн. евро са предназначени за приемането и общата подкрепа на украински бежанци в Кипър. От началото на руската инвазия досега над 16 500 украинци са пристигнали на острова, от които около 10 000 вече са подали заявления за статут на временна защита, съобщи днес вътрешното министерство.

В сумата за въздействието от войната в Украйна са включени и необходимите средства за закупуване на зърно и финансова помощ за фермерите заради растящите цени на фуражите.

Тежестта върху фискалния баланс от исканите допълнителни средства за правителствени разходи възлиза на 0,4% от брутния вътрешен продукт по актуални данни, обяви финансовото министерство.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна