Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайските технологични гиганти Lenovo и Xiaomi спират доставките си за Русия

Големи китайски технологични компании дискретно се оттеглят от бизнеса си в Русия под натиска на американските санкции и на доставчици, съобщи "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на източници, запознати със ситуацията.

Сред фирмите, които не са направили никакви публични съобщения относно корекции в регионалните си бизнеси, са компютърния гигант Lenovo Group Ltd. и производителя на смартфони и потребителска електроника Xiaomi, според източните на финансовото издание.

Компанията Lenovo е спряла доставките си за Русия малко след началото на руската инвазия в Украйна и след влизането в сила на западните санкции срещу Москва, въпреки че в страната все още има някои съществуващи запаси, оставащи за продажба. Xiaomi също е намалила доставките за Русия, като един дистрибутор, работещ в региона, каза, че не е имало доставки през последните седмици, се казва в информацията на "Уолстрийт джърнъл".

Други източници пък посочват, че производителите на полупроводникова техника в Съединените щати, които доставят чипове на китайски компании, ги принуждават "да спазват правилата и да гарантират, че техните полупроводници няма да се озоват в стоки на трети страни, доставяни в Русия".

Съобщението през миналия месец на базирания в Шънджън водещ производител на дронове DJI, че ще спре бизнеса си в Русия и Украйна, направи тази фирма един от редките премиери за китайска компания, която публично спира дейностите си в тези две държави заради конфликта.

Друг китайски технологичен гигант - Huawei също сериозно ограничи операциите си в Русия въз основа на информации на вестник "Известия" и "Форбс" - Русия. Ходовете на фирмата за телекомуникации и потребителска електроника включват спиране на новите поръчки за Русия, пускане на служители в задължителен отпуск за поне един месец и съкращаване на маркетинговите служители, за да се избегнат по-нататъшните санкции от страна на САЩ.

Междувременно износът на технологични продукти от Китай за Русия намаля рязко от февруари до март, като доставките на лаптопи намаляха с повече от 40%, на смартфоните спаднаха с почти две трети, а износът на телекомуникационни базови станции намаля с цели 98%, според най-новите търговски данни на китайските власти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени