Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кралят на Саудитска Арабия влезе в болница

Кралят на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазиз ал Сауд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кралят на Саудитска Арабия Салман е приет в болница за неуточнени тестове, съобщиха държавните медии в неделя, цитирани от АФП. Като цяло кралството се стреми да потуши спекулациите относно здравето на 86-годишния монарх, който управлява най-големия износител на петрол и най-голямата икономика в арабския свят от 2015 г.

Кралят е влезъл в специализираната болница King Faisal в крайбрежния град Джеда в събота, "за да проведе някои медицински прегледи", според официален доклад, позоваващ се на изявление на кралския двор.

„Бог да пази Пазача на двете свещени джамии и да се радва на здраве и благополучие“, се казва в изявлението.

Рядко се случва дворът в Рияд да съобщава официално за здравето на монарха, коментира АФП. През 2017 г. Саудитска Арабия отрече съобщенията и нарастващите спекулации, че кралят планира да абдикира в полза на сина си престолонаследник принц Мохамед бин Салман, който де фактое  владетел на страната.

Крал Салман претърпя операция за отстраняване на жлъчния си мехур през 2020 г.

За последно той беше хоспитализиран през март за това, което държавните медии описаха като "успешни медицински тестове" и за смяна на батерията на своя пейсмейкър.

Под неговото управление Саудитска Арабия започна амбициозни икономически реформи за ерата след петрола и даде повече права на жените, като същевременно прие по-настоятелна външна политика, включително да влезе във войната в съседен Йемен, коментира агенцията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени