Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Морското ниво по крайбрежието на Китай с ново повишение през 2021 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Морското ниво край Китай е достигнало рекордни нива миналата година в резултат на повишаването на температурата на водата и топенето на ледниците и полярните шапки, сочи доклад на правителството, цитиран от Ройтерс.

Крайбрежното морско ниво през 2021 г. е било 84 милиметра по-високо от средното за периода 1993-2011 г., пише в годишния бюлетин на Националния център за наблюдение на морската среда.

Публикуваният в събота доклад предупреждава, че повишаването на нивото в резултат на климатичните промени има "непрекъснат ефект" върху развитието на крайбрежните региони, като се настоява властите да подобрят наблюдението и да увеличат усилията за ранно предупреждение и превенция.

Дългосрочните ефекти от това повишение включват ерозия на крайбрежните екосистеми и загуба на приливни зони, като същевременно крайбрежните градове са изложени на по-голям риск от наводнения и солени приливи, посочва центърът, който е изследователско звено към министерството на националните ресурси.

Данните показват, че морското ниво по крайбрежието на Китай средно се повишава с 3,4 милиметра на година от 1980 г., което е повече от средното глобално повишение за периода.

Макар температурата на китайските морски крайбрежни води да се е понижила леко през 2021 г. в сравнение с предходната тя все пак е третата на-висока, откакто се правят измервания, и е с 0,84 градуса по Целзий по-висока от средната за периода 1993-2011 г.

Министерството на околната среда прогнозира миналата година увеличение с още 55-170 милиметра на морското ниво по крайбрежието в следващите 30 години, което изисква по-големи усилия от Китай за защита на бреговата линия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!