Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фич": Войната в Украйна увеличи вероятността за повишаване на лихвите на ЕЦБ

Бундесбанк: ЕЦБ трябва да повиши лихвите, за да ограничи инфлацията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Агенция "Фич" (Fitch Ratings) заяви във вторник, че Европейската централна банка е по-вероятно да повиши лихвените проценти в резултат на "инфлационния натиск, дължащ се на войната в Украйна".

Рейтинговата агенция подчерта, че цените на енергията и храните се очаква да останат "повишени поне през следващите няколко тримесечия" и че потенциалните санкции срещу руския петрол могат да доведат до по-нататъшен ръст на цените на суровините.

Fitch отбеляза, че очаква ЕЦБ да повиши лихвите на два пъти с по 25 базисни пункта преди края на 2022 г., което да доведе до увеличение на основната лихва по рефинансиране до 0,5% (от настоящите 0,00%) и на лихвите по депозитите до 0,00% (от сегашните -0,5%).

По-рано през деня и банката Citibank заяви, че очаква ЕЦБ да повиши лихвите с 25 базисни пункта през юли и с още 25 базисни пункта през септември.

Европейската централна банка трябва да повиши лихвените проценти през юли, за да попречи на високата инфлация да се затвърди, каза във вторник и шефът на Бундесбанк Йоахим Нагел, присъединявайки се към вече дълга редица европолитици, призоваващи за бързи промени в лихвените проценти.

Нагел отбеляза, че като първа стъпка ЕЦБ трябва да прекрати покупките на облигации, известни като "количествени улеснения", в края на юни, след което да започне да вдига отрицателната си депозитна лихва (която сега е на ниво от -0,5%) на следващото заседание.

"Ако както постъпващите данни, така и новата ни прогноза потвърдят тази гледна точка през юни, аз ще се застъпя за първа стъпка за нормализиране на лихвените проценти на ЕЦБ през юли“, подчерта Нагел.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна